Deja de două săptămâni Cernobîlul este cuprins de flăcări. Focul a ajuns și la Pripyat, dar din fericire focarele principale au fost stinse. Incendiul a început pe 4 aprilie, iar în ultimile zile acesta a devenit un incediu de scară largă. Conform oficialilor, pentru localizarea acestuia au fost implicați mai mult de 400 de oameni și peste 100 de echipamente tehnice, dar din păcate, acestea nu au putut face față incediului, care din cauza vântului continuă să distrugă vegetația și nu doar.

Pe 13 aprilie s-a aflat că incendiul a ajuns la Pripyat, la o distanță de doar doi kilometri de depozitul „Podlesnyi”, unde se află cele mai periculoase deșeuri radioactive din întreaga zonă Cernobîl și din centrala nucleară.

Sursă: woman.ru

În ciuda faptului că autoritățile ucrainene au asigurat că incendiul este sub control și că nu există niciun pericol, Yaroslav Emelianenko, membru al Consiliului Public la Agenția de Stat pentru Gestionarea Zonei Cernobâlului, este sigur că totul este invers.

„Situația este critică. Zona este în flăcări. Autoritățile locale raportează că situația este sub control, dar incendiul cuprinde noi teritorii. Am două opțiuni: fie cabinetul nu este informat de situația reală, fie s-a ales o politică de tăcere, cum ar fi regimul sovietic din 1986”, a scris Emelianenko pe pagina sa de Facebook.

Sursă: woman.ru

„Incendiile de la Cernobîl se sting pentru a zecea zi, iar focul, în ciuda activității salvatorilor, este transportat în mod liber de vânt și a ajuns acum în orașul Pripyat și în cele mai mortale obiecte din zonă”, a adăugat Yaroslav. În concluzie, Emelianenko a apelat la biroul președintelui și însuși Vladimir Zelensky cu un apel pentru a spune adevărul cetățenilor.

Sursă: woman.ru

Cernobâl, 1986

Secretarul de presă al Inspectoratului Ecologic de Stat din Ucraina, Igor Tiholaz, este, de asemenea, sigur că autoritățile sunt angajate în „ascunderea problemei”. „Oameni, nu este o glumă. Suntem la un pas de o nouă catastrofă dacă nu luăm măsuri acum. Astăzi, vântul ajunge până la 15-20 de metri pe secundă și unde se vor termina limitele incendiilor din zona de excludere azi seara, nimeni nu știe ”, a spus activistul.

Sursă: woman.ru

Pe 14 aprilie, autoritățile ucrainene au anunțat că ploile abundente au ajutat la stingerea principalelor focare, așa că acum pompierii trebuie să stingă focul din cele mai mici zone rămase. Șeful serviciului public al situației de urgență a menționat că nu există modificări în fondul radiațiilor la centrala nucleară de la Cernobîl sau în zona de excludere.

Odată cu stingerea incendiilor, autoritățile au efectuat o anchetă care a dezvăluit cauza incendiului. În altă zi, Poliția Națională a Ucrainei a raportat că a fost găsit vinovatul: s-a dovedit a fi un bărbat în vârstă de 27 de ani din satul Ragovka. În timpul interogatoriului, bărbatul a spus că „pentru distracție a dat foc, în trei locuri, la deșeuri și iarbă”. Ulterior, un alt bărbat a fost reținut, care este considerat, de asemenea, vinovat de incendiu: un localnic de 37 de ani a ars gunoiul din apropierea casei, iar resturile înfiorătoare au fost duse în pădure, unde incendiul a izbucnit cu ajutorul vântului.

Sursă: woman.ru

Distribuie articolul: