Cea mai amplă acțiune de împădurire cu participarea voluntarilor, Campania ”Plantăm fapte bune în Moldova”, dă startul sezonului 2018. Plantările vor începe mâine, 11 noiembrie, în satul Mereni (Anenii Noi), la ora 10:00, iar pe 18 și 25 noiembrie vor continua în localitățile Budești (Chișinău) și în Bălțata (Criuleni).

Grupul de inițiativă ”Plantăm fapte bune”,  organizatorii campaniei, spun că se așteaptă la o participare masivă a voluntarilor, așa cum a fost în anii precedenți și îndeamnă locuitorii să vină cu familiile, prietenii sau colegii de muncă.

„Astăzi, Republica Moldova e cea mai despădurită țară din Europa – suprafața acoperită cu păduri este de cca 11%, față de media europeană de cca 40%. Schimbările climatice, producerea oxigenului, debitul râurilor, eroziunea solurilor, dispariția animalelor – toate au o legătură directă cu prezența pădurilor. Ceea ce vom face împreună, este cu adevărat important, mai ales, pentru generațiile viitoare. Un alt motiv pentru care invităm oamenii să participe, este experiența frumoasă trăită împreună. Aici se creează și întăresc relații, cu muzică, prietenie și cu multă voie bună, aici le oferim exemple copiilor, de aici plecăm acasă cu sentimentul unei împliniri de valoare”, a declarat Petru Vinari, coordonatorul proiectului.

În mod tradițional, în cadrul plantărilor va răsuna muzică live, iar transportul, masa și instrumentele vor fi asigurate de către organizatori. Mai mult, o echipă profesionistă de videografi o să filmeze evenimentul pentru realizarea unui film documentar.

De asemenea, „Plantăm fapte bune” a lansat pe platforma Guvern24 o campanile de colectare de fonduri  necesare pentru pregătirea terenului, plantarea, primul an de îngrijire și monitorizare. Doritorii să contribuie pe această cale la împădurirea țării, pot dona online, sau cu ajutorul unui SMS în valoare de 24 lei.

Menționăm că „Plantăm fapte bune în Moldova” este un proiect desfășurat de un grup de inițiativă, o extensie a comunității „Plantăm fapte bune” din România. De asemenea, din 2017, același grup, a inițiat proiectul „Million Trees Moldova” pentru a planta un milion de copaci în Moldova timp de 10 ani. La moment, în acest proiect mai intră și alte 6 organizații cu proiecte de împădurire.

Scopul proiectului este extinderea suprafeței pădurilor prin implicarea directă a comunității, crearea prin exemplu propriu a mai multor rețele de e plantatori pe teritoriul întregii țări. Acțiunile de plantare sunt coordonate cu specialiști în domeniu, cu luarea în calcul a aspectelor biodiversității locale.