Tot mai mulți părinți din țara noastră își doresc să-și școlarizeze copiii acasă. În acest context, Asociația Homeschooling Moldova, care a fost fondată cu scopul de a consolida eforturile părinților interesați de promovarea acestui tip de educație, solicită Ministerului Educației ajustarea cadrului normativ pentru a oferi opțiunea școlarizării acasă. 

Instituția a elaborat și o petiție în care explică că mișcarea are scopul de a asigura un proces de școlarizare personalizat, corespunzător cu particularitățile fizice și de personalitate ale copilului, pentru a asigura astfel valorificarea maximă a punctelor sale forte.

Textul petiției face referire și la experiența internațională:

„După cum probabil cunoașteți, școlarizarea acasă este un fenoment pe larg acceptat și pe plan mondial în multe alte țări, inclusiv din spațiul post-sovietic. Cîteva exemple notabile sunt Marea Britanie, Irlanda, Franța, Norvegia, Rusia, Ucraina, Belarus, SUA, Canada, Australia, Japonia, India, Africa de Sud, Argentina, Columbia. Această formă de educație se aliniază cu spiritul convențiilor internaționale care fac parte din cadrul juridic al Codului Educației”.

În prezent, în Republica Moldova, instruirea la domiciliu este accesibilă doar elevilor care din motive de sănătate nu pot merge la şcoală.

Sursa: Agora.md