Suferința a mii de părinți care, anual rămân fără o parte din inima lor, trebuie să o cunoască și alții. Lansarea antologiei „Părinţi de îngeri” a avut loc la data de 11 februarie, curent. Coordonatoarea antologiei este Cristina Costov, scriitoarea care alimentează natura umană cu hrană spirituală, iar ceea ce scrie ea reprezintă un balsam pentru suflet.

Cristina Costov, autoare: „Situaţia în cauza este o problema pentru societate, iar oamenii nu înţeleg durerea altuia, cu greu conştientizează prin ce trece  o mama care şi-a pierdut copilul. Durerea este a tuturor, pentru că copii străini nu există, din aceste considerente trebuie să îi iubim pe toţi. De multe ori în ţară noastră neglijenţa este la un nivel înalt. În cele mai multe cazuri, mamele de îngeri nu au parte de o consiliere psihologică, nu au ocazia să fie îmbrăţişate. Cuvintele de încurajare sunt bine venite mereu, pentru că oamenii întodeauna vor să afle de ce anume lor i să întâmplat, care sunt cauzele.”

carte

Lansarea de carte a culminat prin prezenţa zeci de oameni care au venit să susţină mamele care şi-au pierdut copiii şi să se familiarizeze cu situaţiile în care se află acestea.

inger„Cred că eu am fost specialistul care a scris ultima în cartea Cristinei, deşi am fost printre primele persoane care a ştiut de iniţierea aceastei antologii, care va prinde aripi în scurt timp. Este important pentru cei din jur să nu fie indiferenţi faţă de durerea acestor părinţi, să nu “susţină” părinţii cu expresii precum: ”Lasă că eşti tânăr şi ai să mai faci”, “Lasă că nu eşti singurul”, “Nu mai e atît de mare durerea cum pare”etc. Eu am îndemnat părinţii în antologie să vorbească, să încerce să-şi depăşească condiţia şi să îşi dea timp, pentru că niciodată timpul nu este cel care va vindecă rănile, dar este cel care va face durerea să tacă. În cele mai multe ori de societate depinde condiţia şi starea psihologică a omului care a ajuns să sufere”, a menţionat Aurelia Balan Cojocaru, doctor în psihologie.

Cartea a fost scrisă cu ajutorul a 23 de femei cu istorii reale, dramatice şi strigătoare la cer.

 „Acum aş vrea să spun multe, dar cuvintele nu au sens, pentru că nu pot să redau ceea ce trăieşte o mama care şi-a pierdut copilul. E dureros, e greu, multe sentimente mă copleşesc şi nu pot să aleg cuvintele. Îi doresc fiecărei mămici care a trecut prin această tragedie să privească doar înainte. Să va spun sincer, când am început a scrie, am crezut că va fi foarte simplu, căci niciodată nu am dus lipsă de cuvinte că să îmi exprim ideile, la acest capitol mă simţeam foarte puternică. Însă, mi-a fost foarte greu, deoarece când îmi doream să scriu, începeam a plânge, astfel scriam zile în şir. Am mers până la capăt, pentru că mi-am dorit să fim auzite, să fim ca un clopoţel care va suna în conştiinţa unor medici”, a spus Ana, mamă de înger.

 

Evenimentul a avut și o conotație caritabilă, căci banii colectaţi din vânzarea primelor 50 de cărţi, în valoare de 5.000 de lei, au fost donaţi Asociaţiei Împotriva violenţei „Casă Mărioarei”. Ei vor merge în ajutorul unei mămici tinere care are nevoie de suport financiar.

Nicoleta Balacci, stagiară