Negreșit, sticla este ce mai recomandat produs, în care se recomandă păstrarea alimentelor și a băuturilor. Dar v-ați gândit vreodată cum vă poate afecta plasticul pe care îl luați zilnic de pe rafturile magazinelor, fie sub formă de butelie cu apă, fie sub formă de jucării sau containere alimentare? Mai jos, vei găsi „legenda” fiecărei denumiri de plastic care se găsește pe fiecare ambalaj. Caută atent simbolul și îl vei găsi.

PET sau PETE reprezită sticlele de plastic de unică folosință. Acestea emit, în lichidul pe care îl conțin, metale grele și substanțe care dereglează sistemul endocrin al organismului. PET este cel mai utilizat tip de plastic din lume și trebuie să fie folosit o singură dată. Dacă îți torni apa potabilă în fiecare zi în astfel de sticle, pregătește-te ca în organismul tău să apară substanțe alcaline, dar și o cantitate mare de bacterii care adoră acest plastic.

HDP sau HDPE este un plastic foarte calitativ, care nu emană în exterior practic niciun fel de substanțe nocive. Specialiștii le recomandă consumatorilor să achiziționeze apă potabilă ambalată anume într-un astfel de plastic. Pe lângă faptul că este inofensiv, plasticul HDP nu este periculos din punct de vedere ecologic, pentru că poate fi reutilizat. Este un plastic dur, care e cel mai potrivit pentru păstrarea laptelui, confecționarea jucăriilor, păstrarea chimiei casnice și producerea de ambalaje.

PVC sau V. Obiectele confecționate dintr-un astfel de plastic emană cel puțin două chimicale periculoase și influențează negativ asupra echilibrului hormonal. PVC-ul este un plastic moale, folosit de obicei pentru producerea jucăriilor, caserolelor sau ambalajelor pentru păstrarea uleiurilor. Este un tip de plastic incompatibil cu razele solare. Dacă aveți alternative, alegeți un alt tip de plastic.

LDPE.  Reprezintă un plastic utilizat pentru producerea sticlelor și a sacoșelor. Nu emană substanțe chimice în apa pe care îl păstrează. Este inofensiv doar în păstrarea apei, pentru că sub formă de sacoșe este destul de periculos: emite substanțe nocive în produsul pe care îl conțin.

foto: reddit.com

foto: reddit.com

PP este plasticul de culoare albă sau transparentă,  folosit pentru ambalarea iaurturilor și a siropurilor. Polipropilena este resistentă la temperaturi, iar atunci când este încălzită, nu se topește. Este relativ inofensivă.

PS reprezintă plasticul produs pentru păhăruțele de cafea și containerele pentru fast-food-uri. Atunci când este încălzit, însă, emană substanțe chimice periculoase. Polistirolul pe care îl conține nu este scump, este ușor și destul de rezistent, însă nu se recomandă pentru păstrarea alimentelor și a băuturilor.

PC sau masa plastică fără vreun semn special este cel mai periculos. Se folosește pentru producerea sticlelor pentru apă și pentru containerele alimentare. Este periculos să păstrezi apa sau mâncarea în vase confecționare din plastic PC, pentru că acesta emană Bisfenol A sau BPA – o substanță cancerigenă, care distruge sistemul endocrin uman. Blochează producerea hormonului estrogen.

Sursa: healthy-holistic-living.com

Distribuie articolul: