Premiul Nobel pentru Fizică din 2018 a fost câștigat de cercetătorii Arthur Ashkin, Gérard Mourou şi Donna Strickland. Cea din urmă a devenit a treia femeie din istorie care primește un astfel de premiu.

Cercetătorul american Arthur Ashkin a primit premiul Nobel pentru pensetele optice și aplicațiile lor în domeniul sistemelor biologice, în timp ce Gérard Mourou şi Donna Strickland au primit premiul Nobel pentru metoda lor de a genera pulsuri optice ultrascurte și de înaltă intensitate.

Până acum, doar două femei mai reușiseră să câștige premiul Nobel pentru fizică, printre care se numără Marie Curie (care a primit și premiul pentru chimie) și Maria Goeppert-Mayer. Donna Strickland este o cercetătoare americană considerată pionier în domeniul laserelor și profesor asistent la University of Waterloo, din Canada.

Anul trecut, premiul Nobel pentru fizică a fost acordat cercetătorilor  Rainer Weiss, Barry C. Barish şi Kip S. Thorne pentru contribuțiile decisive la detectorul LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) și pentru observațiile cu privire la undele gravitaționale.

Distribuie articolul: