Părinții sunt uneori obsedați de a le da de mâncat copiilor, a le măsura cantitatea de alimente și a-i tachina pentru că nu vor un anume fel de mâncare. În cadrul proiectului „Oamenii întreabă, experții răspund”, inițiat de Farmacia Familiei în colaborare cu partenerii săi, medicul pediatru de la Invitro Diagnostics, Victoria Bendelic, a răspuns întrebărilor date de pacienți online. Iată cum procedăm dacă ei refuză alimentele bucăți/tari sau nu au deloc poftă de mâncare.

„Aici vreau să răspund: De la Alina Babunic: la noi a apărut deja de câteva săptămâni refuzul alimentelor și anume supele și peștele, pe când acestea erau mesele preferate iar acum deloc. Analizele de laborator sunt toate ok. Vă rog mult să-mi explicați cauza și ce sa fac în acest caz și Mia Cojocari: Copilul de 1 an mănâncă doar blendat, nu vrea bucăți mici și nici rondele, terciul mai des îl vomită. Mușcă din covrigei și măr. Care ar fi cauza?

Vreau să vă răspund: aici e vorba despre comportamentul alimentar, care la fiecare dintre noi este diferit. Curios lucru, dar el depinde deseori de emoții și factori patogeni. Vreau să vă recomand să nu insistați cu mâncarea la copii voștri. Fiți mai răbdători și acordați atenție mai multă nu doar prin alimentație. Posibil că copilul dvs are nevoie de mai multă atenție: Jucați-vă, citiți. El protestând la mâncare poate doar are nevoie afectivă. El poate are nevoie de mai putin control în domeniul alimentar. Lăsați copilul singur să decidă singur ce vrea să mănânce și lăsați-i să flămânzească, după aceea ei singuri vor mânca mult mai bine”.

Vezi și: Pediatra Victoria Bendelic, despre inhalații: „Cred că rolul lor în ziua de azi este foarte exagerat” (Video)

Cu alte răspunsuri la întrebările pacienților oferite pe pagina Farmacia Familiei vom reveni pe parcursul zilei.

P