Tot mai multe rețete medicale de tratament a tusei sunt însoțite de recomandarea inhalațiilor cu apă salină. De care, cât de concentrată, cât de frecvent să le facem și cum să le dozăm? În cadrul proiectului „Oamenii întreabă, experții răspund”, inițiat de Farmacia Familiei în colaborare cu partenerii săi, medicul pediatru de la Invitro Diagnostics, Victoria Bendelic, a răspuns întrebărilor date de pacienți online. Află unde e bine să apelăm la inhalații și în ce caz acestea sunt exagerat folosite.

„Răspundem întrebării adresate de Lia Ciocârlia: Aș vrea un răspuns despre inhalații: de la ce vârstă se poate de făcut, în ce cazuri, cu ce soluții în caz de tusă seacă și/sau umedă.

Eu cred că rolul inhalațiilor în ziua de astăzi este foarte exagerat. Dacă vorbim despre tusea uscată sau umedă: ce tip de soluție să dăm? Nu sunt de acord cu această abordare. Cel mai corect ar fi să ne gândim ce provoacă această tusă. Dacă vorbim despre o bronșită cu tusea umedă, care decurge mai multe zile, vom apela la inhalații cu soluția salină de 3% nu mai mult de 5 zile, asta deoarece copilul singur știe că tușească și va elimina disconfortul din bronhii. În acest caz, cu inhalațiile, noi doar ajutăm la expectorația mucoasei din brohiile afectate.

Dacă însă vorbim despre soluția NaCl de 0.9%, sau cum i se mai spune – soluția fiziologică, apelați la aceste inhalații ca să umezirea căilor respiratorii. În mai multe cazuri ajută pur și simplu umidificarea aerului în încăpere sau aerisirea încăperii. De la ce vârstă putem apela la inhalații? Se recomandă inhalațiile și la vârstă fragedă, chiar de la naștere dacă este nevoie. În terapia cu inhalatorul trebuie însă mereu să avem prescripția medicului, deoarece la maladii precum Bronșita, bronșită obstructivă într-adevăr avem nevoie cu inhalații și de diferite soluții, însă acestea trebuie să fie în strictă prescriere a medicului”, menționează pediatra Invitro Diagnostics.

Cu alte răspunsuri la întrebările pacienților oferite pe pagina Farmacia Familiei vom reveni pe parcursul zilei.

P