Eugenia Costin are 67 de ani și își amintește în cele mai mici detalii fiecare tradiție pe care a trăit-o în copilărie în familia sa. Gospodina de la Ghidighici ne-a povestit și rețeta de cozonac tradițional și a gătit-o demonstrativ chiar în fața noastră, pas cu pas. Iată mai jos fiecare element din tot procesul.

Ingrediente: 2 kg de făină, 500 gr de zahăr Domnița, 300 gr de unt, drojdie – cam 1/3, vanilie, lămâie, lapte, 6-7 ouă.

Aluatul a fost pregătit de gospodină de dimineață, inițial punând drojdia să se înmoaie, apoi adăugând treptat celelalte ingrediente. Aluatul gata trebuie să crească circa 2-3 ore, pentru a fi bun de adunat, adică de împletit sau de modelat așa precum vă doriți să iasă pasca.
Dacă optați pentru pască împletită, atunci creați trei linii din aluat apoi le modelați în cosiță și le uniți. Folosiți pentru copt tave rotunde. Înainte să dați pasca la cuptor ungeți-o cu un ou bine bătut, în care puteți adăuga un pic de zahăr (pudră) Domnița.
Pasca s-a copt la cuptor circa 80 de minute la temperatura de 180-200 de grade. La final am probat dacă este coaptă, răsturnând-o. Mătușa Eugenia ne-a spus că pasca trebuie să „sune” – numai atunci e perfect coaptă.
La final vom decora pasca scoasă din cuptor cu zahăr pudră Domnița. O putem servi cu cel mai gustos compot din caise, preparat cu zahărul familiei tale.
P