Denis are 16 ani și este membru al Parlamentului Copiilor din Ucraina. Împreună cu alți colegi de-ai săi din România, dar și Republica Moldova aceștia s-au întrunit la atelierul de consultare „Vocea copiilor contează!”

„Sunt foarte bucuros că am participat la acest eveniment, pentru că este o experiență valoroasă și interesantă. Aici am cunoscut oameni interesanți din Republica Moldova și România. Am discutat multiple teme, în special legate de Convenția cu privire la drepturile copilului. E o experiență bună, pentru că am învățat să utilizăm această convenție, să depistăm și să rezolvăm o anumită situație. Acum găsim mai repede anumite soluții la anumite probleme”, povestește Denis, membru al Parlamentului Copiilor din Ucraina.

„Acest proiect își propune să dea voce copiilor din trei țări: Republica Moldova, Ucraina și România. Evenimentul care ne-a adus împreună este un workshop consultativ cu aproximativ 60 de copii din cele trei țări care împreună formează parlamente ale copiilor. Pe parcursul a trei zile și jumătate ne-am adunat la Chișinău pentru a face o analiză a drepturilor copiilor are sunt încălcate în cele trei țări”, a declarat consilierul juridic din România, Doina Crângașu.

În cadrul proiectului, copiii au posibilitatea să se implice în organizarea mai multor activități sociale, fiind încurajați să identifice problemele semenilor din comunitatea lor.

„Diaconia este unul din partenerii care implimentează acest program. Parlamentul copiilor este defapt o motivare  a participării și a mobilizării civice, este un  efort al bisericii de a avea cetățeni și membri activi, iar acest eveniment nu este decât un următor pas în programul nostru de implimentare și acest obiectiv de promovare a  inițiativelor pentru a avea cetățeni activi și  un viitor foarte bun al țării”, spune Igor Belei, Misiunii Sociale Diaconia.

„Noi identificăm problemele din localitatea noastră iar după asta le votăm, avem metode de votare adică alegem pe cel care simțim nevoia să-l implimentăm și pentru fiecare proiect nouă ni se oferă o sursă financiară și noi adică trebuie să ne încadrăm în această sumă”, povestește Ruslana Guțu, membră a Parlamentului Copiilor din Republica Moldova.

În urma acestor experiențe, participanții vor adopta o poziție comună cu privire la drepturi şi libertăţi care îi vizează, iar ofiţerii de advocacy din cadrul programului au obiectivul să transmită acest mesaj către autorităţile centrale de stat ale celor 3 ţări.

Parlamentul Copiilor este parte a programul regional DARE, implementat de către Diaconia din 1 iulie 2017 cu sprijinul Caritas Austria.

P

Distribuie articolul: