Pentru că este mereu în pas cu noutățile, tehnologiile și cu opiniile care bântuie în societate cu privire la anumite fenomene, practici și sărbători religioase, părintele revoluționar Maxim Melinti a dorit să clarifice câteva lucruri importante cu privire la Bobotează - sărbătoare oficiată mâine în rândul creștinilor ortodocși. Parohul bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” și fondatorul A.O. „Insula Fericirii” din Ghidighici subliniază că „preoții nu trebuie să facă afacere cu acest prilej, să vândă în curtea bisericii aghiasma și busuiocul”.

16003151_1561481067198649_7218513956176502925_n„1. Aghiasma sfințită din ajunul sărbătorii (18 ianuarie) și din propria zi de sărbătoare (19 ianuarie) este identică: nu există „aghiasma mai puternică” din ajun! Este o invenție populară!
2. La sfințirea apei, nu are loc niciun fel de reacție chimică: contact între crucea argintată și apă, cum zic unii sceptici! Apă se sfințește prin lucrarea Duhului Sfânt. Pentru ca să nu mai apară dubii, recomand preoților să folosească la slujba sfințirii cruci de lemn.
3. Calitatea sfințitoarea a apei nu schimbă, chiar dacă culoarea aghesmei se schimbă. Rugăciunea este identică, puterea Duhului Sfânt este neschimbată.
4. Scăldatul la râuri, iazul, piscine și alte rezervoare de apă de Boteaza nu are nimic comun cu sărbătoarea și nu se regăsește în Evanghelia sau Sfânta Tradiția. Să nu încurcați scufundatul cu Sfântul Botez, care este nerepetabil („Mărturisesc un botez spre iertarea păcatelor”). De aceea scufundatul respectiv nu poate fi asociat nici vizual nici spiritual cu Taina Botezului. Scăldatul nu poate ierta păcatele, nici altă formă de curățire a sufletului. Ar fi mult mai util ca creștinilor să le fie recomandată împărtășirea cu Sfintele Taine. Iar dacă s-au împărtășit, nu mai au nevoie de alte gesturi, căci deja poate pe Hristos viu în sufletele lor. Euharistia sau Împărtășania a fost oferită lor „spre trezirea sufletului, spre iertarea păcatelor, spre împărtăşirea cu Sfântul Tău Duh”. La fel, scăldatul, pe-alocuri, imediat după ieșirea din apă rece, este însoțit de consumul de alcool, lucrul dăunător cum pentru suflet, atât și pentru trup.
5. Creștinii trebuie să se comporte decent la primirea aghesmei, fără îmbulzeală și sfadă! Să dăm dovadă de cultură, răbdare și dragoste față de aproapele!
6. Preoții nu trebuie să facă afacere cu acest prilej, să vândă în curtea bisericii aghiasma, busuioc. Să nu uităm, că în dar am luat și în dar să dați”, a specificat, astăzi, Maxim Melinti.

Vezi și:

De ziua sa, părintele revoluționar de la Ghidighici a fost decorat cu ordinul Meritul Bisericesc

Părintele revoluționar de la Ghidighici arată cum se prepară mâncarea pentru persoanele vulnerabile

Biserica din Ghidighici va găzdui o odaie a mamei și a copilului. Cum arată încăperea (Foto)

Părintele Maxim Melinti: „Femeia, în perioada menstruaţiei, are tot dreptul să intre în biserică!”

Foto: Arhiva Personală

Distribuie articolul: