Atunci când moldovenii făuresc ceva, pun suflet și adaugă inspirație („divină”, am putea spune), iar rezultatul poate fi numit doar „operă de artă”. Fie că este vorba de meșteșuguri tradiționale, mâncăruri locale delicioase sau vinuri remarcabile, moldovenii sunt cunoscuți drept oameni foarte muncitori, convinși că experiența purificatoare a muncii aduce la viață cele mai uimitoare creații.


Pentru a evidenția talentele poporului său și măiestria în vinificație, în acest an, Moldova are o prezență cu adevărat memorabilă la expoziția ProWein. Standul – care găzduiește 39 de vinării moldovenești – a fost proiectat folosind pânză brodată în întregime manual, decorată cu ornamente tradiționale, inspirate de covoarele moldovenești, care sunt incluse de UNESCO în Patrimoniul Cultural Imaterial. Instalația simbolizează vinificația moldovenească: cu tradiții îndelungate, ghidată de pasiune, inspirație și aspirații înalte.

La crearea acestui stand exclusiv, 12 artiști moldoveni au lucrat timp de peste 2.500 de ore, manual, folosind 500 de ace, sute de mii de cusături și peste 50 kg de lână, pentru a broda 130 de metri pătrați de pânză. Această operă de artă, unică în lume, poate fi văzută la ProWein Düsseldorf în perioada 18-20 martie. Aici, vizitatorii vor putea gusta vinuri de la 39 de vinării din țara noastră, care își vor prezenta produsele, unite sub brandul de țară „Wine of Moldova”. La eveniment vor putea fi degustate și vinurile câștigătoare ale concursurilor internaționale de profil în 2017 – vinuri de calitate care reflecă tradițiiile vinicole milenare ale poporului nostru, combinate cu idei moderne și inovative.

În 2018 Moldova a fost nominalizată de Organizația Mondială a Turismului drept „Wine Tourism World Capital” și va găzdui Conferința Mondială a Turismului Vitivinicol în 6-7 septembrie 2018.