Despre Vlad Țurcanu cunoaștem că a fost purtătorul oficial de cuvânt al președintelui NIcolae Timofti. Mai puține știam despre viața personală a ex-consilierului. După ce și-a anunțat demisia, expertul în comunicare a acceptat însă să vorbească despre căsnicia sa cu Olesea, alături de care este fericit deja de 7 ani. Mărturiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Veranda”, la care soții au participat zilele trecute.

Frumoasa soție a lui Vlad Țurcanu are 29 de ani și i-a dăruit ex-consilierului un fiu pe nume David.

„Vlad este de obicei foarte darnic atunci când vine vorba de cadouri, mai ales când avea deplasări. Dar în timp am învățat să-mi iau bani și să-mi fac singură cumpărăturile, inclusiv de 14 februarie. Zicea că nu sărbătorim, dar eu am sărbătorit.

Cea mai importantă sărbătoare din familia noastră este ziua lui David, de când a apărut el pe lume. Când eram însărcinată, ziceam că ar fi minunat să se nască pe 8 septembrie, pentru că pe 4 septembrie e ziua căsătoriei noastre, pe 5 este ziua lui Vlad, a mea este pe 6, pe 7 ne-am cunoscut și mi-am zis că ar urma 8. Și așa s-a întâmplat. Vlad zice de multe ori că prevăd lucrurile foarte bine.

După ce apărea la TV, îi spuneam că avea de multe ori fruntea plecată și că ar fi bine să o ridice, ca să i se vadă mai bine trăsăturile feței.

A devenit foarte calm după ce și-a anunțat demisia, asta e foarte important pentru noi. Familia a avut cu siguranță de câștigat. Lipsa lui nu era o problemă, pentru că știam că își face meseria și asta e pasiunea lui. Am învățat să nu-i pun multe întrebări. Eu l-am susținut în decizia de a pleca din funcție. 

Noi ne dorim să plecăm și dacă va apărea o șansă foarte bună pentru viitorul nostru, de ce nu?

De 3,5 ani, viața noastră a prins contur, îl avem pe David și pentru că nu avem bunei în țară, a trebuit să mă ocup eu de el, nu avem încredere într-o bonă. Acum mă ocup de organizarea târgurilor. Nu sunt singură, ci cu o prietenă. Ne axăm doar pe lucrurile hand-made, vrem să promovăm mamele, pentru că am descoperit că o bună parte dintre femeile de la târg sunt mame cu copii. Deocamdată nu ne axăm pe caritate. Sunt pasionată de broderii și realizez lucrări și la comandă. Uneori brodez și până la 4 dimineața”, spune soția ex-consilierului prezidențial.

11071449_735997319856348_779356856247625713_n

Vlad Țurcanu, la rându-i, a mărturisit cu ce se ocupă după ce și-a anunțat demisia și cum l-a schimbat mandatul exercitat până nu demult:

„În cele câteva săptămâni după demisie, am avut discuții care nu s-au concretizat încă în proiecte clare, dar în prezent am discuții pe 3 paliere și sper ca în vreo 2-3 săptămâni să știu exact cu ce mă voi ocupa în următorii ani. Încerc să gândesc lucrurile în felul acesta. Decizia nu este simplă. Discuții au fost multe, unele s-au oprit, altele continuă, sunt din sfera comunicațională. Încerc să lucrez pe profilul pe care îl consider aproape de mine și acesta îmi permite să am un spațiu de manevră care să mă miște într-o parte și alta astfel încât să nu mă îndepărtez foarte mult de ceea ce mi-ar plăcea mie și ceea ce mi s-ar potrivi. Ambițiile mele sunt mai mari decât posibilitățile. Nu pot să zic că ofertele m-au nemulțumit, dar încerc să mi le imaginez pentru următorii ani, așa încât să iasă ceva din ceea ce ar trebui să fac și eu. Definitiv, este vorba despre proiecte care să-i intereseze pe  mai mulți oameni, despre energii creatoare, care să clarifice anumite aspecte privind viața publică și politică, sunt destui oameni entuziaști și profesioniști, cu care ar urma să lucrez și din care ar trebui să iasă ceva.

Nu s-a întâmplat nimic spectaculos după ce am ajuns sau plecat de la președenție, mai ales că am continuat să comunic cu oamenii cu care am lucrat în acea perioadă, inclusiv cu domnul Președinte, când a avut dumnealui dorința de a discuta pe o temă sau alta, adică nu am zburat de pe planeta Pământ, pe Lună. Tot acolo mă găsesc, aria de preocupări este aceeași. Iată de ce nu a fost o schimbare radicală pentru mine. Poate în ochii publicului s-a văzut în felul acesta. 

Dacă mă întrebați despre ce s-a schimbat, eu am încercat și probabil am intrat în acea zonă ușor diplomatică, atunci când nu pot spune prea multe lucruri, trebuie să te exprimi eufemistic aproape obligatoriu, adică fără să fii categoric și cred că stilul acesta mi s-a potrivit. Cel puțin spre asta am tins și eu în general am considerat că oamenii trebuie să găsească un consens între ei, pentru ca lucrurile să nu degenereze, asta însemnând că oamenii nu trebuie să se insulte unii pe alții ori să fie răi unii cu alții.

Asta am învățat la președenție: să vorbești calm despre lucruri chiar complicate, pentru că intrarea aceasta într-o zonă de vehemență nu neapărat produce rezultate. Temperamentul meu este cu siguranță altul decât modul în care vorbesc. Am devenit mai diplomat, este o însușire care s-a consolidat la președenție, dar și mai înainte nu mi-am dorit să privesc lucrurile în alb și negru, pentru că oamenii răi au și calități, oamenii buni au și defecte și nu ar trebui să-i băgăm pe toți într-o oală, lucrurile sunt nuanțate, iar într-o țară ca a noastră, oricum nu poți să fii foarte bătăios cu oamenii. Mi s-a întâmplat odată să fiu rău cu o profesoară de la facultate, ca peste ani să ajung la dumneaei acasă și să constat că ea era, fără să știu la cine ajung. Aproape că am insultat-o când aveam 17 ani, eram extrem de dur, un student din acesta rău, rebel. Niciodată nu strică să fii cuviincios și să lași loc de bună ziua. 

Unii m-au aplaudat pentru că am demisinat, alții au zis că e o înțelegere, nu am dat replică nimănui.”

10447656_513735048806350_7973923543687527350_n

Foto: Arhiva Personală, Veranda