În Republica Moldova se desfășoară, pentru a 4-lea an consecutiv, Săptămâna Globală a Antreprenoriatului, eveniment organizat de GEN Moldova. Despre toate activitățile din cadrul ei, dar și un interviu detaliat cu speakerul motivațional, antreprenor în România - Mihaela Stroe, vedeți mai sus.

Olesea Fortuna ne-a povestit în detalii despre Săptămâna Globală a Antreprenoriatului în Moldova, desfășurată de GEN Moldova deja al patrulea an consecutiv.

„La fiecare ediție avem surprize noi, programe diferite. Credem că antreprenorii noștri pot ajunge la un nivel internațional.

În acest an este vorba despre un proiect mai inedit – cultura antreprenorială la nivel local. Am făcut câteva experimente în acest sens pentru a înțelege care este problema culturală. Va fi o masă rotundă la care vom continua cartografierea antreprenoriatului la nivel local. Avem trei raioane pilot: Cimișlia, Rezina și Soroca. Ulterior, continuăm cu femeile, pentru că ele ne plac pe noi și nouă ne place de ele. Am invitat-o pe Mihaela Stroe anume pentru a vorbi cu femeile așa cum ele sunt foarte competente, dar nu au încrederea necesară. Apoi, se va desfășura Ziua Investițiilor. În ultima zi vom discuta despre expansiunea afacerilor la nivel național și o să vorbim cu Ruslan Cojocaru despre eșecurile și provocările dezvoltării afacerilor la acest nivel

De data aceasta am hotărât să punem mai mare accent pe atitudine și cultura antreprenorială, ramură la care suntem pe ultimul loc în Europa. E trist pentru mine și am zis că trebuie să multiplicăm liderii în acest domeniu.
Pe mine m-a motivat, în primul rând tatăl meu. El a fost antreprenor în perioada sovietică. El nu dorea pentru mine acest destin, pentru că știa ce presupune această meserie.

Cea mai mare reușită de care am avut parte în acest an a fost cea cu experimentul ecosistemelor antreprenoriale locale. Mi-a adus o mare satisfacție și interes că lumea vrea să evolueze. Am avut posibilitatea să cunosc mai mulți oameni, culturi diferite. Pe plan personal, mă simt foarte împlinită de traiectoria copiilor mei. Sunt cea mai mare investiție.”

Mihaela Stroe, speaker motivațional și antreprenor din România, invitată specială la această ediție, a declarat în cadrul interviului: „Am participat la foarte evenimente de acest gen atât la nivel național cât și internațional. Iată de ce, sunt foarte familiară cu necesitățile de moment din domeniu. Eu sunt antreprenor la bază. Mi-am creat o companie la 25 de ani, în domeniul comunicării. Acum vreau să fiu un exemplu pentru tinerii antreprenori și să îi încurajez să își deschidă o afacere mai devreme.

Nu am venit cu mâna goală la Chișinău, ci cu toate experiențele mele personale trecute în două cărți. Prima carte se numește „În armonie cu mine”. Îmi este o lucrare foarte dragă, iar a doua poartă titlul de „Fii pe primul loc în viața ta!”. Este un model validat, testat și la sigur funcționează.

Sunt primul antreprenor – femeie din familia mea, o sarcină foarte dificilă. Dar, eu nu am disperat, iar acum sunt acolo unde mi-am propus. A fost o ambiție personală. Ulterior, am avut parte de o susținere foarte mare, fapt care m-a făcut să reușesc.

Este o provocare foarte mare pentru femeia antreprenor. În România suntem pe drumul cel bun. Totuși, le recomand femeilor să treacă prin postul de angajat. Acolo înțelegi ce ți se potrivește și ce nu este pentru tine. În cazul în care nu se simt bine acolo, recomand să apuce calea antreprenorială. În această perioadă, ai nevoie de două ingediente: intenție și atenția sau focusul.

Una dintre cărțile care este un must se numește „Focus” de Daniel Goleman. E una destul de groasă, dar nu acest lucru contează. Acolo, el explică care sunt mecanismele creierului care ne ajută să avem focus.
Femeile au un foarte prost obicei și anume cel de a se împrăștia în foarte multe direcții. Nu tu trebuie să faci o muncă pentru a dezvolta cinci lucruri odată.

Familia este una dintre valorile mele fundamentale. Anul acesta copiii mei au împlinit vârsta de 14 și, respectiv 8 ani și deja se gândesc la propria afacere. Mă bucur că, împreună cu soțul am reușit să le insuflăm acest lucru.”