Nici nu știau că își oficiază căsătoria la un monument funerar. Primăria orașului Târgu-Jiu din România ia în calcul să nu mai oficieze căsătorii la „Poarta Sărutului” - celebra sculptură a lui Brâncuși, după ce mai mulți reprezentanți ai mediului cultural au atenționat asupra faptului că respectivul monument este unul funerar, ridicat în memoria eroilor din Primul Război Mondial.

Potrivit oficialităților locale, ultima sesizare în acest sens a fost primită joi de la directorul Institutului Cultural Român, Radu Boroianu, care a fost prezent la Târgu-Jiu pentru a participă la manifestările ocazionate de împlinirea a 60 de ani de la moartea lui Constantin Brâncuși. Radu Boroianu a atras atenția asupra acestui fapt și în urmă cu mai mulți ani, pe vremea când era secretar de stat, autoritățile din Târgu Jiu continuând însă tradiția începută acum aproximativ 12 ani.

„Nu este doar părerea domnului Boroianu în legătură cu acest subiect. Au mai fost discuții de-a lungul timpului, oameni de cultură sau cu o anumită experiență sau anumită pregătire în domeniu spun că nu ar fi normale aceste căsătorii la Poarta Sărutului. Noi, că administrație, va trebui să ascultăm toate argumentele în acest sens. (…) De-a lungul timpului a apărut această cutumă, acest obicei în rândul populației de a merge să se căsătorească la Poartă Sărutului, acum nu le putem interzice cetățenilor nici să nu se mai sărute sub Poarta Sărutului.

Fiecare a perceput monumentul așa cum a considerat de cuviință. Este adevărat că este ridicat în cinstea eroilor neamului și în acest sens părerea mea personală este că îl putem consideră un omagiu, că atunci când trăim o clipă fericită din viață să mergem lângă acest monument”, a spus Adrian Tudor, viceprimarul localității.

miri la poarta sarut

Acesta a adăugat că va supune membrilor Consiliului științific din cadrul Centrului de Cercetare „Constantin Brâncuși” sesizările legate de oficierea căsătoriilor, fiind așteptate și puncte de vedere din partea cetățenilor.

„Noi avem un Consiliu științific al Centrului de Cercetare, unde sunt oameni cu pregătire în domeniu, de diferite profesii, dar care au tangenta cu actul cultural, o să supunem atenției, așteptăm și alte puncte de vedere. E binevenită o astfel de dezbatere pentru că, în fond, este o provocare în tot ce ne-a lăsat Constantin Brâncuși”, a conchis Adrian Tudor pentru Ziare.com.

Vezi și: Ziua Internațională a Sărutului ia cu asalt Instagram-ul

De aproximativ 12 ani, reprezentanții Primăriei Târgu-Jiu oficiază căsătorii la Poarta Sărutului atât în noaptea de Revelion, cât și de Dragobete. Interpreta Delia a fost printre cei care a preferat să se cunune civil anume acolo, iar apoi a apărut și în alte circumstanțe la celebrul monument.

Distribuie articolul: