Tânăra designer din Republica Moldova, Nadejda Iacubina, a lansat o colecție de haine la București, care a reușit să cucerească publicul român și să ajungă în revistele de modă din această regiune.

Nadejda Iacubina a urmat cursurile de licență și masterat la specializarea Modă-Design vestimentar, din cadrul Universității de Artă și Design, Cluj-Napoca. Pe durata studiilor a fost plecată cu bursă în Spania și Italia. A expus lucrări în cadrul a două expoziții din Milano, Palazzo Morando și San Carpoforo.

Colecția „Fetishism” presupune transpunerea în vestimentații a elementelor cu inspirație multiculturală. Acest tip de modă multiculturală scoate în evidență fascinația noastră pentru alte culturi și dorința noastră de a îmbrățișa stiluri din alte regiuni.

„Inspirația pentru acest proiect a pornit de la un exercițiu de imaginație, de genul întoarcerii în timp până la începutul secolului XX, pentru a-l cunoaște pe Albert Khan, un bancher francez bogat, dar și fotograf ce a călătorit prin lume realizând fotografii documentare despre diferite grupuri etnice”, a recunoscut Nadejda.

Cromatica și volumetria colecției a inspirat-o estetica și arta lui Christo Vladimirov Javacheff și Jeanne-Claude.

În special, pentru această ținută, a folosit tehnicile de croi a lui Julian Roberts. „Am folosit imprimeuri care sunt o interpretare proprie a culturilor din diferite zone geografice și colaj cu gliter pe faș. Accesorii sunt un hibrid dintre urechile supradimensionate(o interpretare a maștelor tribale) și Nath indian”, a spus tânăra designer pentru Agora.

„Din adolescență am observat că am o pasiune pentru orice formă de artă. Pictam foarte mult și mă implicam mereu în proiecte artistice. La un moment dat, îmi aduc aminte că am participat la Olimpiada Natională de Arte Plastice din Chișinău, neavând pregătirea celor din licee cu profil artistic. Evident abia după ce am ajuns acolo, mi-am dat seama că de fapt nu am șanse, însă spre suprinderea mea, am fost clasată pe locul II. Probabil, de acolo a început totul. Eram sigură că îmi voi alege un domeniu artistic. Pasiunea pentru haine  am preluat-o de la o prietena ce făcea haine pe comandă. Când am ajuns să îmi aleg specialitatea la colegiu, am fost atrasă de termenul Design Vestimentar, evident că nu știam ce presupune. Știam un singur lucru: că are legătură cu hainele și credeam că doar o să cos. Mă fascina ideea că pot să cos ce îmi doresc. Când am descoperit cu adevărat ce presupune acest termen de Design Vestimentar m-am îndrăgostit, am început să visez și să îmi fac planuri fiind sigură că asta vreau. De atunci asta fac și pot zice că nu regret nici o clipă pentru alegerea făcută”, a precizat Nadejda.

„Cea mai mare provocare au fost materialele și accesoriile. Cred că dacă un designer reușește 70% să se apropie cât mai aproape de adevăr cu materialele și accesoriile ce și le-a imaginează și nu e nevoit să renunțe la anumite detalii sau să găsească alte formule ce ar putea înlocui elementele ce și le dorește, eu cred ca este cel mai tare. Fiind la început de drum și bugetul contează”, a subliniat designerul.

„E frustrant să îți imaginezi ceva și să nu o faci doar pentru că nu există specialiști care să te ajute în realizarea acelui accesoriu sau nu dispui de un buget atât de mare”

Vezi continuarea materialului și mai multe poze pe AGORA

Distribuie articolul: