Andreea Moraru este eleva în clasa a XII-a la liceul teoretic „Onisifor Ghibu” din Chișinău. Îi plac științele exacte și tehnologiile informaționale. Impreună cu un prieten, a decis să creeze YouShallPass, o aplicație menită să ajute tinerii să cunoască matematica. „La școală noi facem chestii complicate pe care copiii nu le înțeleg pentru că ei nu înțeleg chestiile de bază. Dacă li s-ar explica aceste lucruri simple, ei ar fi capabili să meargă mai departe”, afirmă Andreea într-un interviu pentru AGORA.

Îmi place să găsesc soluții”

Andreea spune că interesul ei pentru matematică a apărut în copilărie.

„Încă în clasele primare îmi plăcea să rezolv problemele. Apoi, în gimnaziu, când temele au devenit mai complexe, profesoara mea a fost cea care m-a ajutat să înțeleg cât de interesantă poate fi matematică. Ea a putut să-mi arate că lucrurile care la început par a fi complicate, de fapt, nu sunt atât de complicate. Dacă ele sunt explicate într-un mod clar, aceste lucruri devin simple și chiar evidente. Îmi place matematică pentru că îmi place să găsesc soluții”, mărturisește ea.

Una dintre cele mai actuale probleme din învățământ

„Aproape toți se tem de examenul de matematică. Este așa o chestie la noi în Moldova: „Să învăț de 5 ca să-l trec”. Eu cred că, atunci când înveți, poți să obții o notă mult mai bună, trebuie doar să depui efort”, spune Andreea.

Toți oameni s-au confruntat, cel puțin o dată în viață, cu dificultăți atunci când vine vorba de rezolvarea problemelor matematice, susține ea.

„Cred că aceasta este una dintre cele mai actuale probleme din învățământ. La un moment dat, și mie mi s-a părut foarte complicată matematica, chiar eram nevoită să iau lecții adăugătoare”, povestește tânăra.

Cadrele didactice au o responsabilitate aparte în acest sens, sugerează ea.

„Până la urma, profesorii sunt cei care explică materialul în așa mod ca elevii să-l poată percepe. În școală, în momentul de față, nu toți profesorii sunt bine calificați, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care am decis să fac YouShallPass”.

YouShallPass, o aplicație pentru elevi, gândită de o elevă

„În cadrul hackathonului edTech noi ne-am propus să găsim o soluție pentru această problemă care există în educație. Prin intermediul YouShallPass putem ajuta elevii să înțeleagă matematica. La școală noi facem chestii complicate pe care copiii nu le înțeleg pentru că ei nu înțeleg chestiile de bază. Dacă ei ar înțelege chestiile astea, dacă li s-ar explica aceste lucruri simple, atunci ei ar fi capabili să meargă mai departe. Nu-i tocmai complicat, pur și simplu trebuie de urmărit mai multe teme la rând. Dacă nu le urmărești, nu prinzi firul. Atunci când vorbim despre YouShallPass, nu este vorba doar de matematică, e vorba despre gândirea critică, despre problem-solving. Eu consider că e foarte important să dezvoltăm capacitățile astea în societatea actuală, a noastră”, susține Andreea.

Este vorba de o societate care, conform ei, încă nu și-a atins potențialul.

„Este responsabilitatea fiecăruia dintre noi să devină mai bun și să învețe cât mai multe. Societatea actuală ne reflectă pe noi. Noi facem parte din ea. Trebuie, în primul rând, să lucrăm asupra noastră și atunci totul va fi fain”, spune Andreea.

Echipa YouShallPass: Moraru Andreea (liderul echipei), Iorgov Alexandru (designer), Mihai Sitnic (front-end developer), Nicolai Voronin (back-end developer), Dima Lazucov (full-stack developer).

Sistemul educațional, lipsa de comodițăți elementare și lipsa de motivație

Andreea afirmă că sistemul de educațe în sine nu este unul prost, însă ea spune că foarte multe lucruri depind de pregătirea profesorilor, dar și de condițiile de studiu care, din păcate, nu sunt cele mai bune la noi în țară, susține ea.

„Eu am înțeles că noi nu avem un sistem de educație rău. Dacă analizezi anumite chestii, dacă intri în esența, începi să înțelegi că acest sistem are sens și că el are o legătură foarte mare cu viața, pentru că te pregătește foarte bine pentru studiile superioare pe care urmează să le faci. Însă nu toți au norocul să aibă parte de profesori buni și, în general, probabil, nici nu au acces la studii calitative din cauza că sunt undeva departe de oraș, spre exemplu”, spune Andreea.

Am înțeles că noi nu avem un sistem de educație rău”

„Aș vrea ca școlile de la noi să fie renovate în așa mod încât să fie mai plăcute, să fie mai calde. Este vorba de chestiile elementare care nu necesită multe resurse, dar care influențează foarte mult calitatea lucrului tău. De exemplu, știu că în unele licee e imposibil să cumperi mâncare gustoasă, prețurile la biscuiții elementari sunt de trei ori mai mari. Iarna e frig pentru că caloriferele abia încălzesc. Ar fi fain dacă ar exista condițiile adaptate la mediul în care trăiesc elevii, dacă vara ar fi puse jaluzele, dacă iarna ar exista încălzire adecvată. Este absolut o necesitate apa caldă din robinete. Asemenea comodității mi se par o necesitate”, insistă tânăra.

Potrivit autoarei YouShallPass, unii elevi nu obțin rezultate bune din cauza lipsei de motivație.

„Internetul este plin de surse diferite de informare. Daca ai nevoie de informație, mereu poți s-o găsești. Pur și simplu trebuie să fii interesat s-o cauți. Probabil asta este o problemă, că unii oameni nu au motivația să caute”.

Vedeți interviul integral pe Agora.md

Distribuie articolul: