Adriana Boros, fondatoarea comunității inovatorilor în educaţie din Moldova, UpGrade în Educație, consideră că foarte mulți experți răspândesc isterie și panică în societate în legătură cu jocurile morții.


Adriana Boros spune că a discutat cu nepoții ei de 15 și 18 ani despre unul din jocurile ucigașe prin care copiii și tinerii sunt determinați să se automutileze sau să se sinucidă. Sfatul specialistei în parenting pentru adulți e să nu îi învețe pe copii că jocurile ucigașe sunt o nebunie și că e nebun cel care le-a inventat. Adulții ar trebui să îi asculte pe cei mici mai mult.

Vezi și: Creatorul jocului morții prin care tinerii sunt determinați la suicid a fost închis, dar jocul a fost preluat de alții. De ce continuă?

„Știau de acest joc cu mult înainte ca noi adulții să avem habar despre ce se întamplă. Sunt video pe youtube despre cum se joacă, ce se întamplă acolo. Au studiat, s-au uitat. Știu despre adolescenții care se sinucid. Faptul că ne ascundem în birouri nu rezolvă nimic. Mi-au demonstrat teoria că nu mediatizarea pe facebook sau în presa îi aduce pe copii în contact cu acest joc.
Ce am înțeles de la ei:
– există deja foarte multe ajutoare ale celui care a creat jocul, camere pe Vkontakte în care se întamplă tot felul de lucruri (dacă e adevărat, nu știu, dar ei asta știu);
– când i-am întrebat de ce credeți că se întâmplă asta, mi-au spus că acei copii care ajung să se sinucidă sunt sensibili și ei cred că este vina părinților pentru că nu au vazut semnele (acolo în joc, la un moment dat, este instrucțiunea să te tai cu lama pe mâini). Ei spuneau că nu înțeleg cum părinții nu au văzut mâinile copiilor, faptul că se trezesc la 4 dimineața, că ascultă nu știu ce muzică, etc.;
– mi-au spus că jocul este o tâmpenie (un „bred”) și că nu au încercat să joace, dar au fost curioși să studieze ce presupune și știu tare bine toate detaliile;
– de la ei am aflat că cei care se sinucid sunt amenințați înainte, că dacă nu fac asta, cei dragi lor vor suferi;
– am aflat că la unul dintre ei a fost un psiholog la școală. Nu știu cine este, dar mi se pare total aiurea să faci o întâlnire cu copiii și să vorbești doar tu, să le povestești despre cât de nebun e cel care a făcut acest joc… Asta nu este nici prevenție, nici intervenție, dragilor. E „bred”, cum spunea unul dintre nepoți.
Am purtat discuția lejer și am simțit că vreau să vorbească despre asta mai mult. Așa că vom mai discuta. I-am lăsat aseară să îmi spună ce vor ei despre acest subiect. Și eu doar le-am spus ce știu. Nu m-am apucat să îi învăț nimic. Deocamdata nu am ce. Viziunea lor este mai sănătoasă ca a multor experți pe care i-am văzut cum se dau cu părerea zilele astea, într-o isterică total nefondată și bolnăvicioasă”, scrie Adriana Boros pe pagina sa de Facebook.

Citește și: EA.md și specialistul în parentaj Adriana Boroș lansează „ABC-ul părinților” (Video)

Distribuie articolul: