Michelle Obama e femeia care reușește să inspire și alte femei, prin activitatea sa și modul de a aborda viața. Cu siguranță viața a învățat-o multe, iar ea se împarte în autobiografia ei, cu lecțiile pe care le-a însușit. 

Lucrurile mici contează

Fie e vorba despre vorbitul la telefon și mesajul de dimineața într-o relație la distanță, de cina în familie de la ora 18:00 de la care nu se abate nici tatăl, fie el chiar și șef de stat, sau de faptul trebuie iei un avion fii acolo ți pui copiii la culcare, lucrurile mici contează. Sunt deosebit de importante pentru a păstra o relație și o familie normală, în orice condiții.

Șefii de stat sunt oameni ca noi

Trecând printr-o pleiadă de întâlniri oficiale și reuniuni de înaltă ținută, ea a putut observe cu ușurință până și șefii de stat pot stea de vorbă despre copiii lor și glumească despre vremea din Anglia”.

Când povestea de vizită la palatul Buckingham și regina Marii Britanii, Michelle spune “nu mai conta faptul ea purta uneori o coroană cu diamante și eu venisem la Londra cu avionul prezidențial; eram doar doua femei pe care le chinuiau pantofii”.

Asemănările noastre ne leagă și, mai departe de titluri și îndatoriri, suntem oameni. Atitudinea asta a ajutat-o mereu se evidențieze, creeze legături sincere, fie iubita și văzută un om căreia îi pasa, și nu doar o prima doamnă plină de politețuri, dar lipsită de substanță.

Educația e primul pas către o viață mai bună

Nimic nu o mobilizează mai tare decât subiectul educației, mai ales în rândul tinerelor. “Pentru fiecare ușa care s-a deschis pentru mine, am încercat să deschid ușa mea pentru alții”.

Nu a pus niciodată mare accent pe realizările ei – o fetiță de culoare crescuta la oraș, trecută prin universități de Ivy League și funcții administrative, care aterizase la Casa Albă – ci pe toți oamenii care au făcut posibil acest demers neobișnuit. Toți cei care au încurajat-o, i-au construit încrederea și au imunizat-o împotrivă ofenselor și a desconsiderării de care s-a lovit în toate aceste medii. Medii care fuseseră construite de către și pentru oameni care nu erau nici de culoare, nici femei și pe care a încercat le schimbe în bine.

Cu toți contribuim la schimbare 

Poți trăiești în lume așa cum este ea, dar poți și muncești ca creezi o lume așa cum ar trebui fie”.

A aplicat principiul acesta de fiecare dată când voia pornească o mișcare asemenea celei de a promova mâncatul sănătos în școli și în restaurante. Pentru asta, s-a folosit de exemplul propriu, transformând o parte din terenul Casei Albe într-o gradină care a ajuns producă 1000kg de alimente pe an, după cele două mandate Obama. A început programe de mentorat pentru 20 de fete din liceele din Washington, trecând apoi la a strânge miliarde de dolari pentru a ajuta tinere din toată lumea meargă la școlile pe care le meritau.

Până și memoriile ei împart același scop: schimbarea mentalităților și deschiderea de uși spre educație pentru fete normale, așa cum a fost și ea.

O relație necesită multă muncă

Chiar și atunci când alegi bine de la început, când exista iubire și respect între parteneri, tot trebuie depui efort relația meargă. Ea vorbește deschis despre consiliere de cuplu și cum i-a ajutat se înțeleagă reciproc. Pierderea unei sarcini, sentimentul de eșec, fertilizare în vitro și presiunea ceasului biologic sunt abordate pe rând, cu sinceritate și asumare, cu grija pentru toate celelalte femei care trec prin asta.

Nimeni nu i-a zis vreodată o căsătorie ar trebuie fie ușoară, așa a folosit orice oportunitate de a învăța mai multe despre partenerul ei, dar și despre ea. A început ceară ajutor și lase deoparte sentimentul de vinovăție.

Trăiește autentic

Michelle Obama a știut de la început nu o fie o soțiepăpușică”, ocupată de seturi de ceainării și recepții mai mult decât de principiile pe care voia le insufle înapoi unei națiuni întregi.

Ca primă doamnă, se presupunea singurul ei scop era flateze președintele cu devotamentul ei și flateze națiunea în primul rând, neprovocând-o.”

Însă această primă doamnă avea scopuri mai mari și a știut mereu fie naturală. Nu a ezitat și urmeze instinctele nici atunci când a decis și exprime sentimentele față de regina Marii Britanii, punându-și brațul pe după umerii ei, în semn de afecțiune, cauzând un faux pas de dimensiuni epice; sau când a fugit printre armate de oameni de securitate ca danseze împreună cu oamenii veniți la Casa Alba sărbătorească după ce comunitatea gay a obținut dreptul la căsătorie.

S-a luptat pentru orice ieșire la înghețată sau seară de banchet de liceu a fetelor ei, a cântat rap în mașină la un show TV și a dansat cu Ellen DeGeneres. Și-a luat soțul și glumele acestuia peste picior. A plâns cu soții de militari. A trăit cu emoție și pasiune și a lăsat se vadă asta.

Suntem într-o continuă evoluție

Drumul fiecăruia contează mai mult decât destinația finală și călătoria spre a deveni un om mai bun nu se sfârșește.

Cartea lui Michelle Obama aduce în prim plan această idee, care poate fi transpusă în orice ipostază a vieții ne-am afla: “Am devenit mamă, dar mai am multe de învățat despre asta și multe de transmis copiilor mei. Am devenit soție, dar continui adaptez și fiu recunoscătoare față de ceea ce înseamnă iubești cu adevărat și iți construiești viața alături de un alt om. Am devenit, după anumite standarde, un om cu putere, și, totuși, încă mai sunt momente în care simt nesigură sau neauzită.”

Distribuie articolul: