Cercetători de la Universitatea din Birmingham au demonstrat că este posibil să producă un compus cu proprietăţi anti-cancerigene direct din Spilcuţa, denumită şi iarba fetei, o plantă medicinală de grădină extrem de comună. Echipa de cercetători a reuşit, de asemenea, să extragă un compus din această plantă pe care l-au modificat pentru a distruge, în laborator, celulele leucemiei limfocitare cronice (LLC), potrivit Eurekalert

Făcând parte din din familia Asteraceae şi fiind denumită ştiinţific Tanacetum parthenium, Spilcuţa creşte în multe grădini, fiind o plantă medicinală asemănătoare cu muşeţelul sau cu margareta, de aceea popular i se mai spune şi „muşeţel mare”. Este foarte cunoscută din punct de vedere ştiinţific pentru proprietăţile sale împotriva migrenelor, inflamaţiilor şi altor dureri, de aceea se vinde şi în multe plafare sub diferite forme.

Compusul pe care cercetătorii Universităţii din Birmingham l-au analizat se numeşte partenolid şi a fost identificat de oamenii de ştiinţă ca având proprietăţi anti-cancerigene încă de acum câţiva ani. Deşi planta este disponibilă la vânzare în diferite forme,  compusul este destul de scump cu proprietăţi „asemănătoare medicamentelor” şi nici nu s-au făcut cercetări suplimentare în acest sens.

Echipa de cercetători a fost capabilă să indice o metodă nu doar pentru producerea de partenolid direct din plantă, dar şi o modalitate de a-l modifica pentru a produce un număr de compuşi care să omoare celulele canceroase în experimente in vitro. Proprietăţile particulare ale acestor compuşi îi fac mult mai promiţători ca tratamente care ar putea fi utilizate în clinici.

Partenolidul omoară celulele canceroase

Compusul de partenolid pare să lucreze prin creşterea nivelurilor speciilor reactive de oxigen (SRO) din celule. Speciile reactive de oxigen sunt reprezentate de radicali de oxigen (superoxid, hidroxil, peroxid), precum şi de derivaţi non-radicalici ai oxigenului (peroxid de hidrogen, oxigen singlet, peroxinitrit). Celulele canceroase au deja niveluri ridicate ale acestor molecule instabile şi, de aceea, efectul partenolid-ului este de a creşte aceste niveluri până la un punct critic, provocând moartea celulelor.

Studiul a fost publicat în jurnalul MedChemComm şi a fost iniţiat de către dr. Angelo Agathanggelou, din cadrul Institutului pentru Cancer şi Studii Genomice al universităţii citate mai sus, care cercetează noi modalităţi de a trata leucemia limfocitară cronică (LLC), un tip de cancer care afectează de obicei persoanele în vârstă.

„Aspirina medievală”

Precizăm că Spilcuța (Tanacetum parthenium), cunoscută și ca iarba fetei sau iarba moale, este unul dintre cele mai vechi remedii naturale folosite atât pentru durerile și crampele menstruale, cât și pentru diversele tipuri de inflamații. Fiind din aceeași familie cu mușețelul, floarea este un analgezic natural care combate eficient migrenele și durerile de cap cronice deoarece relaxează vasele de sânge și îmbunătățește circulația sângelui către creier.

Aceasta poate fi consumată ca atare, mestecând 1-2 frunze sau prin prepararea unui ceai. Specia a fost cunoscută sub numele de „aspirina medievală”, dar și ca remediul secolului al XVIII-lea fiind folosită pentru a ameliora tulburarile asociate artritei, astmului, constipațiilor, dermatitelor, starilor febrile, durerilor de cap, stărilor inflamatorii și migrenei.