I-a fost indicat statutul seropozitiv în adeverința medicală pentru tabără. I s-a întâmplat unei minore de la noi, chiar dacă legislația internațională și națională protejează persoanele împotriva discriminării pe baza criteriului infectării cu HIV. Potrivit AGORA.md, Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurării Egalității a stabilit că acesta este un caz de discriminare. 

Pe cazul dat, bunica minorei a înaintat o plângere la Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurării Egalității, argumentând că certificatul medical reprezintă o încălcare a realizării dreptului la protecția datelor cu caracter personal și la respectarea demnității umane.

Dreptul la confidențialitate și inviolabilitatea vieții private trebuie să fie garantat!

Interesele părții vizate au fost reprezentate de avocatul Asociației Obștești „Inițiativa Pozitivă”, Andrei Lungu, care a declarat că dreptul la confidențialitate și inviolabilitatea vieții private trebuie să fie garantat, iar încălcarea lui duce la descurajarea persoanelor de a trece testul la HIV, inclusiv pentru copii și adolescenți.

„Acest caz nu a fost doar o încălcare a datelor cu caracter personal. Fata a fost supusă unui stres emoțional și a unui șoc când a aflat de situația creată. În urma traumei profunde prin care a trecut, ea a fugit de acasă. Rudele au depus încercări de a o căuta și cu mari greutăți a fost găsită la o persoană cunoscută”, a menționat Andrei Lungu.

Discriminare față de persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA.

În urma examinării cazului, la ședință Consiliul a decis că indicarea în adeverința medicală a elevului care pleacă la tabăra de odihnă a statutului seropozitiv, constituie o discriminare față de persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA, iar Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale îi revine obligația de a modifica formularul emis și de a exclude indicarea diagnosticului minorei.

Medicii susțin că statutul seropozitiv al pacientului NU se indică într-o fișă medicală. Tatiana Cotelnic, de la Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate a afirmat că „indicarea acestui statut se face doar în cadrul Sistemului Medical, între instituții, dar și acest caz doar cu acordul pacientului sau în cazul minorului, cu acordul tutorelui”. Recent, Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurării Egalității au primit o plângere pe baza discriminării indirecte pe criteriu HIV+ prin includerea codului deficienței funcționale în certificatele de încadrare în grad de dizabilitate. În urma ședinței, Consiliul a decis excluderea necesității gradului de dizabilitate de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și să fie sporită securitatea și confidențialitatea datelor cu caracter medical a tuturor persoanelor. Schimbarea certificatelor de încadrare în grad de dizabilitate care conțin codul deficienței funcționale va fi făcută gratis.

*Virusul imunodeficienței umane (HIV) se transmite de la o persoană infectată prin 3 moduri: cale sexuală, materno-fetal și prin sânge.

Ziua mondială de combatere SIDA este marcată anual la 1 decembrie.

Anul acesta, până pe 15 decembrie este în desfășurare și campania socială „E în puterea ta să oprești epidemia HIV!” și are drept scop sporirea nivelului de informare a populației, în special în rândul tinerilor, despre infecția HIV/SIDA, creșterea gradului de toleranță față de persoanele infectate, extinderea accesului la servicii de prevenire și testare HIV, tratament, îngrijiri și suport pentru persoanele infectate.

*Autor: Ilinca Fiodorov, stagiară

Sursa: AGORA.md

Vezi și: Povestea sfâșietoare a femeii infectate cu HIV de soțul infidel. Era însărcinată, l-a iertat? (Video)