Pe Cristina Dragush au îndrăgit-o o mulțime de basarabeni care apreciază invitațiile, accesoriile handmade și săculețele personalizate cu levănțică. Iată însă că de câteva luni, meșterița e stabilită în Londra, acolo unde muncește cu aceeași pasiune și își dorește să obțină notorietate în rândul britanicilor. De curând, talentata basarabeancă a început să meșterească flip-flop-uri - o alternativă creativă și comodă pentru obișnuiții șlapi din cauciuc. Noi am decis să o descoasem de secrete, iar ce ne-a mărturisit autoarea, aflați în interviul de mai jos.

Dragă Cristina, lasă-ne să răscolim în istoria ta și să aflăm cum te-ai îndrăgostit de handmade şi i-ai permis să nu rămână o simplă pasiune.

Latura creativă există în familia mea de când mă știu. Am fost binecuvântată cu nişte părinţi pe cât de inventivi, pe atât de pricepuţi, care m-au învăţat că orice se poate face dacă îţi pui mintea şi mâinile la lucru şi că ceea ce e făcut de mâna ta este cel puţin de două ori mai valoros decât un lucru cumpărat, pentru că se lucrează cu și din dragoste.

Soarta a făcut aşa, încât acest interviu să aibă loc la distanță. Cum a început ,,relația” ta cu Londra şi cum te-au întâmpinat aceste tărmuri?

Decizia de a pleca în Marea Britanie a fost una spontană. Deși aveam mari emoții și am fost foarte entuziasmată, mereu îmi doream să cunosc locuri noi și persoane deosebite! Mă simt bine aici, oamenii sunt foarte liberi, au o gândire diferită de a noastră și mereu te întâmpină cu zâmbetul  pe buze.

Să vorbim despre cum „consumă” englezii produsele handmade. Resimți alte oportunități în piața britanică? Cine sunt clienții tăi deja departe de casă?

Sunt abia la început de cale și, din câte am observat, englezii pun accent mare pe produsele lucrate manual. Apar oportunități noi și asta mă bucură. Muncesc zi de zi pentru ca să pot să-mi vând lucrarile și pe piața locală.

Tradiționalele Flip-flop-uri au un design foarte simplu, constând dintr-o talpă subțire din cauciuc, cu două curele ce rulează în formă de litera „Y” din părțile laterale ale piciorului până la decalajul dintre degetul mare și cel de lângă el.

Am început să creez mai mult decât simplii flip-flop-uri: în cele mai vii culori și decorate cu fire textile, ață de sac, mărgle, pietre.

Sunt niște încălțări foarte comode și le putem purta oriunde pe timp călduros, cu mult soare.

Cunosc handmade artişti care susțin că nu dorm nopți pentru a-şi vedea visurile realizate. Când creează Cristina Dragush?

Așa este: prin muncă orice vis poate devini realitate! Muncesc mult, pentru că am scopuri pe care vreau să le ating. Tot timpul liber îl dedic pasiunii pentru handmade!

Cine sunt oamenii cărora ai dori să le mulțumeşti pentru tot sprijinul, curajul şi inspirația care îți sunt insuflate?

Sunt foarte recunoscătore părinților mei, anume ei au cultivat în mine această pasiune pentru creație, frumos și artă. Le mulțumesc prietenilor care îmi sunt alături și cred în visurile mele, la fel și tuturor oamenii buni care mă înconjoară zi de zi !

Ce ai învățat despre handmade în raport cu moldovenii? Este posibil, în țara noastră, să exişti doar din manoperă? Admiți faptul că vei reveni acasă pentru a excela în hamdmade, ori îți vezi viitorul departe de casă?

Este un lucru îmbucurător faptul că din ce în ce mai mulți moldoveni apreciază lucrurile create manual și încurajează producătorii.

Da, e posibil doar să exiști din handmade în Republica Moldova…

Acum nu pot spune dacă voi reveni acasă ca să continui, vedem ce surprize ne pregătește soarta. În următorii ani nu mă văd acasă, cu părere de rău…

Ştim că te încrezi în visuri şi eşti un „follower” veritabil. Te rog să laşi un mesaj pentru moldovencele pasionate, de pretutindeni.

Avem doar o viață și trebuie să o trăim frumos. Faceți tot ce vă cere sufletul și inima și atunci veți fi cei mai fericiți!

Îți mulțumim pentru acest interviu și îți urăm multă inspirație acolo unde te afli, Cristina!