Se fac 3 luni de când Violina Bargan nu poate închide un ochi noaptea din cauza nedreptății care s-ar fi comis împotriva fiului ei, absolvent al Centrului de Excelență în Energetică și Electronică. Potrivit mamei, băiatul a rămas fără diploma de Bacalaureat din cauza neglijenței evaluatorilor, care nu i-au dat notă de trecere la matematică în sesiunea repetată. Asta, deși tânărul a rezolvat itemii suficient încât să ia cel puțin o notă de 5. Violina Bargan caută disperată dreptatea, a apelat și la serviciile unui avocat. Caută dreptate nu doar pentru fiul ei, dar și pentru toți elevii din țară. Femeia spune că Metodologia de Organizare și Desfășurare a Examenului de Bacalaureat este defectă, se încalcă drepturile absolvenților și se lasă loc pentru acte de corupție. 

Norocul cel mai mare al copilului a fost că a absolvit Centrul de Excelență în Energetică și Electronică cu media generală 8. A depus actele la UTM si este acum student. Însă legea spune că dacă ai diplomă de colegiu nu poți să depui actele la facultatea la care dorești, ci numai la facultățile care sunt o continuitate a diplomei de colegiu. Altfel stau lucrurile dacă ai diplomă de BAC. Mergi oriunde dorești. Dacă băiatul făcea un liceu și  rămânea fără BAC, atunci îl luau la armată”, explică Violina Bargan, care a bătut și la ușa redacției noastre. 

Fiul Violinei Bargan a susținut examenul de matematică în sesiune repetată, deoarece la primul examen a luat nota 4. Tot nota „4” i-au dat profesorii din Comisia Republicană de Evaluare pentru testul repetat, ceea ce înseamnă că ar fi acumulat doar 11 puncte. Așadar, nu a luat nota de trecere și trebuie să revină la masa de examen anul viitor. Familia Bargan bate alarma.

„Conform Metodologiei de Organizare și Desfășurare a Examenului de Bacalaureat, elevii care dau examenul repetat nu au dreptul să-și vadă lucrarea și să dea la contestare. Metodologia s-a elaborat cu greșeli grave, iar punctul dat lasă loc pentru acte de corupție. Poate veni oricine să dicteze ce note să fie puse. Copiii sunt autorii lucrării lor, de ce nu au dreptul să-și vadă lucrarea? Dacă s-ar permite, se corectau chiar atunci greșelile și sunt sigură că s-au produs greșeli nu numai în cazul copilului meu. Se știe că fiecare evaluator primește 25 de lei pentru verificarea a 2 lucrări- de aici și goana după bani. Acest fapt poate servi drept un alt motiv pentru care există o grabă, respectiv apar greșeli.”

 Graba și neglijența duc la un punctaj eronat, explică Violina Bargan. 

„Am cerut de la Centrul de Excelență în Energetică și Electronică o copie a lucrării și am mers cu ea la 3 profesori de matematică, deși eu și soțul meu, ambii cu facultatea de matematică aplicată făcută la USM, depistaserăm deja erorile în evaluare. Din cei 3 profesori la care am apelat noi, doi au experiență de evaluatori la BAC. Toți trei au confirmat că lucrarea a fost verificată greșit și nu au fost acordate punctele care i-ar fi garantat susținerea examenului.”

 S-ar părea că nu e mare scofală, nu? A rămas un elev fără diploma de Bacalaureat…Despre consecințe am vorbit însă încă la început. Tânărul a fost lipsit de dreptul de a opta pentru o altă facultate la universitate și risca să ajungă în armată dacă era în liceu și nu în colegiu. Din aceste motive Violina Bargan insistă să se facă dreptate și regulă în sistem. S-a adresat la Avocatul Poporului și la Ministerul Educației. I-a răspuns doar Ministerul și anume …să aștepte până la anul. Să vină băiatul din nou la examen. 

„În primul rând, dorim să se facă dreptate și Ministerul să recunoasă greșeala. Dorim să obținem diploma de BAC, deoarece nu este greșeala copilului, ci a evaluatorilor. Poate revolta noastră îi va convinge să  facă modificările în metodologie, tocmai pentru a preveni erori asemănătoare în viitor. Consider că toate lucrările din sesiunea repetată trebuie să verificate din nou. Se cer măsuri pentru ca evaluatorii – oamenii care sunt plătiți de la bugetul public, respectiv din buzunarul părinților care achită impozite, să nu aibă mână liberă ca să admită neglijențe și batjocură împotriva copiilor noștri. Avem o luptă grea de dus, ne-a explicat avocatul nostru, dar nu avem încotro. Dacă nu voi lupta, atunci și eu ca mamă, mi-am trădat copilul. Stau pe gânduri ce să fac în continuare cu copilul mai mic, astăzi în clasa a 9-a. Probabil va trebui să își continue studiile liceale peste hotare. Băiatul cel mai mare, pățitul în toată povestea asta, a zis clar că după absolvirea universității pleacă, nu rămâne nicio zi, niciun minut, în țară. De aici și concluzia. Ministerul Educației alungă tineretul din țară prin nedreptățile pe care le admite…”, conchide Violina Bargan.