Astăzi, 11 iulie 2018, a fost inaugurată grădinița din satul Hansca, raionul Ialoveni, după ce instituția a fost reabilitată în cadrul Programului de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova, administrat de Fondul de Investiţii Sociale din Moldova.

La eveniment au participat ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, vicedirectorul FISM, Liuba Cuznețov, reprezentanți ai autorităților locale și centrale, părinți și copii.

În alocuțiunea sa, ministrul Monica Babuc a mulțumit Guvernului României pentru sprijinul constant și substanțial pe care îl acordă Republicii Moldova în renovarea și dotarea grădinițelor, precum și comunității locale pentru receptivitatea și responsabilitatea de care au dat dovadă. „Mă bucur să constat că vă implicați în procesul de creare a unor condiții favorabile pentru educarea acestor copii minunați. Sunt ferm convinsă că doar acționând împreună putem contribui la dezvoltarea lor fizică, emoțională, cognitivă și socială, factori indispensabili pentru formarea viitorilor cetățeni activi”, a subliniat oficialul.

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță a declarat că Programul de renovare a instituțiilor preșcolare din Republica Moldova a fost unul de succes, fapt pentru care Guvernul României a decis să mai aloce alte trei milioane de euro în acest sens. „La acest succes au contribuit autoritățile centrale, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, autoritățile locale, părinții și, evident , FISM, fără sprijinul căruia nu ar fi fost posibil evenimentul de astăzi. Iată de ce Guvernul României a decis recent să continue programul de renovare a instituțiilor preșcolare și va aloca alte trei milioane de euro. Suntem în discuții cu autoritățile centrale și locale pentru a identifica localitățile unde se va investi”, a declarat Daniel Ioniță.

Satul Hansca din raionul Ialoveni are 1280 de locuitori. De 30 de ani în localitate nu a existat grădiniță. Copiii de vârstă preșcolară mergeau la grădinițele din Costești și Ialoveni, iar unii dintre ei erau nevoiți să stea acasă. Acum trei ani, autoritățile locale au decis să reprofileze unul dintre blocurile gimnaziului din localitate în grădiniță.

Grădinița din satul Hansca a beneficiat de lucrări în valoare totală de 4.169.415 lei, dintre care din grantul românesc au fost alocate 3.480.311 lei, iar contribuția localității a fost de 689.104 lei.

La grădiniță au fost efectuate lucrări de reparație capitală a acoperișului, au fost instalate uși şi ferestre noi, au fost efectuate lucrări de reparaţie pe interior şi exterior, a fost reparat sistemul de încălzire, de ventilare, dar şi sistemul de apă și canalizare. Totodată, a fost amenajat și dotat blocul alimentar al instituției. În cadrul aceluiași program a fost construită și o centrală, ce asigură cu căldură atât gimnaziul, cât și grădinița. Anterior, autoritățile cheltuiau câte 200 de mii de lei pentru încălzirea clădirii gimnaziului în perioada rece a anului. Datorită centralei, construite în cadrul Programului de asistență tehnică și financiară, acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din RM, în acest an factura pentru încălzire a fost de doar 50 de mii lei.

În prezent, grădinița din satul Hansca are două grupe și este frecventată de 70 de copii. În total, în localitate sunt 128 de copii de vârstă preșcolară. În scurt timp, urmează a mai fi amenajată o grupă în incinta grădiniței din s. Hansca.

Informații despre proiect

Pentru renovarea și dotarea grădinițelor din Republica Moldova, Guvernul României a alocat 26 de milioane de euro prin „Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova”. De aceste fonduri au beneficiat 845 de grădiniţe din Moldova.

Grantul oferit de Guvernul României este gestionat de Fondul de Investiţii Sociale din Moldova (FISM).

FISM este o instituție creată acum 20 de ani cu suportul Băncii Mondiale și al țărilor donatoare cu scopul de a contribui la dezvoltarea Republicii Moldova prin gestionarea asistenței externe.

Distribuie articolul: