O fetiță de numai cinci anișori din Chișinău s-a îmbolnăvit și a decedat fulgerător sub privirile neputincioase ale familiei în timp ce medicii s-au încurcat în diagnostice, anunță E-sănătate.md. Aceștia le-au stabilit și ulterior tot ei le-au exclus, fără să înțeleagă ce de fapt omoară copilul cu fiecare oră care trecea. Într-un final, o comisie de la Ministerul Sănătății a învinovățit mama că a otrăvit copilul cu medicamente, iar în consecință micuța a murit. 

Monica-Maria Herescu avea doar cinci anișori când creierul ei a încetat să mai funcționeze, după o luptă istovitoare de jumătate de an, cât s-a aflat în comă la Institutul Mamei și Copilului. Totul s-a petrecut atât de repede, încât mama ei nu realizează nici acum cum de a putut-o pierde așa. La rândul său, mama spune că vrea să avertizeze toate mămicile din Moldova în privința incompetenței unor doctori și speră că aceștia cel puțin vor fi dați afară de la serviciu ca să nu mai facă rău altora.

Fetița s-a îmbolnăvit la finalul lunii aprilie 2014, acuzând febră înaltă și vomă. Mama povestește în detalii fiecare recomandare a medicilor, fiecare medicament pe care i l-au prescris pentru fetița ei și modul în care l-a administrat.

Pe data de 23 octombrie, Monica-Maria decedează în urma unui stop cardiorespirator. Rezultatele medicilor legiști au arătat că avea o distrofie a ficatului și a rinichilor, cheaguri de sânge în inimă și encefalopatie de origine necunoscută și necroză a creierului.

Monica-MariaÎndurerați, părinții au cerut explicații de la Ministerul Sănătății. În rezultat a fost organizat un grup de lucru. Aceștia au dat vina pe mămică. „Pacienta Monica Maria-Herescu a suferit o toxi-infecție alimentară, asociată cu o infecție respiratorie virală acută. Procesul patologic a survenit pe un fundal imun compromis – citomegalovirus și Epstein Barr. Debutul și evoluția bolii a avut loc în condiții de prespital și neadresare la consult specializat. Despre etiologia concretă a infecției nu se poate pronunța cu certitudine, deoarece tabloul clinic poate fi caracteristic mai multor infecții de origine virală”, acesta a fost răspunsul oficial al Ministerului Sănătății. Mai mult, experții conchid :„Alte măsuri diagnostice și curative n-ar fi putut schimba evoluția dramatică a cazului, deoarece incidența și evoluția progresivă a acestor sindroame la pacienții în stare critică este însoțită de o mortalitate extrem de crescută, chiar și în pofida asistenței medicale specializate înalt calificate, complexe și adecvate”.

Cu alte cuvinte, nimic n-ar fi salvat fetița de cinci ani. Mai mult, comisia nu lasă loc de interpretări – fetiței i s-a acordat asistență corespunzătoare „înalt calificată” și oriunde s-ar fi aflat oricum ar fi decedat. Gabriela Herescu spune însă altceva. „Am încercat să facem tot posibilul ca să o transferăm la alt spital, în România. Am auzit însă medicii de la Institutul Mamei și Copilului, vorbind cu ei la telefon că micuța mea e pierdută și că e prea târziu pentru un transfer”.

Cât fetița era în comă ea spune că a mers la Spitalul de Boli Infecțioase pentru Copii să ceară explicații de la director – poate viața ei ar fi fost salvată, dacă copila nu ar fi fost ignorată atâta timp de către doctorii de aici. „Am vrut să se uite în ochii mei de părinte distrus. N-am reușit să discut cu ea. Am vorbit cu directoarea Ludmila Bârcă. Mi-a zis că n-are pe cine pune în ture și că specialiști sunt puțini. De-atâta o țin. Dar oare nu e mai bine să nu avem deloc medici, decât din aceștia care ne lasă copiii să moară”?

În replică, managerul spitalului, Ludmila Bîrcă, spune că s-a făcut tot ce s-a putut pentru a-i salva viața copilei, dar că evoluția stării nu a depins de ei. Medicul neagă că ar fi invocat lipsa de cadre, deși Ana Gratii este demult la pensie și are 75 de ani. „Ce vă spune mama nu e adevărat, am discutat cu ea cu totul altceva și chiar destul de calm ne-am luat la revedere. Copilul a fost consultat imediat ce a fost adus în spital. S-a aflat la noi 16 ore, timp în care i-am făcut toate analizele. Am exclus hepatita, dar simptomele encefalopatiei provocate de intoxicație cu o substanță necunoscută și hepatita virală au simptome comune”, spune Bîrcă. Pe an în această instituție sunt diagnosticați cu intoxicație cu substanțe de origine necunoscută de la doi până la patru copii. Unii ajung să-și revină, alții dezvoltă encefalopatie sau sindromul Epstein Barr. Ana Grati nu ne-a răspuns la apeluri ca să-și expună punctul de vedere.

Acum de acest caz se ocupă Procuratura sectorului Botanica, fiind deschisă o anchetă penală.

Sursa: E-sănătate.md

Distribuie articolul: