Cu excepţia momentelor în care ne luptăm cu acneea sau cu vremea rece de afară, de obicei nu dăm mare atenţie pielii noastre. Pielea este considerat cel mai mare organ al corpului uman şi găzduieşte trilioane de bacterii. Aceşti microbi sunt invizibili, dar joacă un rol esenţial în menţinerea sănătăţii noastre.

Într-un studiu publicat de Science Advances, citat de popsci.com, cercetătorii au identificat o bacterie care ar putea proteja împotriva cancerului şi la tratarea bolii ca atare. Discutăm despre un studiu preliminar – realizat pe şoareci, nu pe oameni – deci nu putem avea un răspuns categoric.

„Multe bacterii de pe piele ne ajută în menţinerea sănătăţii”, spune Richard Gallo, dermatolog la University of California, San Diego şi totodată unul dintre coordonatorii studiului.

Chiar dacă pielea conţine numeroase specii de bacterii, una din ele formează o populaţie foarte vastă: Staphylococcus epidemidis. De fapt, un procent mare al acestei bacterii ne indică faptul că avem o epidermă sănătoasă.

Se pare că S. epidermidis produce o moleculă numită 6-HAP. Potrivit rezultatelor studiului, molecula previne răspândirea celulelor canceroase. Gallo a identificat o bacterie S. epidermidis care nu produce 6-HAP şi a injectat-o unui grup de cobai. Aceştia au fost expuşi, alături de şoarecii care aveau bacteria producătoare de 6-HAP, la radiaţii cauzatoare de cancer. Şoarecii care nu aveau molecula au făcut tumori ale pielii, în timp ce cobaii ceilalţi au fost protejaţi.

Mai interesant, se pare că molecula 6-HAP „atacă” doar celulele canceroase şi le evită pe cele sănătoase. „În prezent, nu ştim cum să le optimizăm prezenţa”, spune Gallo. „Dar ştim că obiceiurile care dăunează pielii au un efect negativ asupra beneficiilor oferite de bacteria S. epidermidis”.

Gallo avertizează că utilizarea săpunului în exces şi duşurile prea dese dăunează microbilor „buni” ai pielii. O soluţie bună pentru a fi cu ochii pe sănătatea pielii este monitorizarea urticariilor. Acesta este semnul care arată că obiceiurile de igienă nu sunt „ospitaliere” cu microbii de pe corp – inclusiv cu aceia care ţi-ar putea face bine.

Distribuie articolul: