Unii chișinăuieni au o inimă mare, demonstrează experimentul lansat de o cafenea din Chișinău. Amatorii de înghețată și brioșe găsesc bani în plus, în buzunar, ca să îi doneze nevoiașilor și oamenilor străzii. Astfel, orice trecător flămând poate găsi o brioșă, o pizza sau chiar poate servi o cafea în cafeneaua în care îi așteaptă ceva gustos, plătit anterior de către un client generos.

Ideea despre „cafeaua în așteptare” i-a fost inspirată administrației cafenelei din centrul orașului de către italieni. Administratoarea Violeta Neamțu a observat această practică în Napoli.
„Am încercat să o implementăm la noi la un an de la deschidere, dar nu prea a mers. Probabil noi am început cam stangace. Cu aproape jumătate de an în urmă am reluat practica și a luat foc. Ne-a ajutat Valentina Butnaru, soția jurnalistului Val Butnaru. Astăzi avem în așteptare brioșe, cafea, ceai.”
14910524_1103430506443228_2305670555963102269_n
Nu este obligatoriu să lași bani care ar acoperi costul întreg al unei brioșe de exemplu. 
„Fiecare lasă cât poate. De obicei doamnele donează bani. Să fiți siguri că toți ajung la destinație. Avem grijă să servim gratis oamenii aflați în dificultate. De exemplu, acum o săptămână, a intrat la noi întâmplător un copil, un adolescent de vreo 14-15 ani. După cum era îmbrăcat am înțeles că nu are o viață ușoară. L-am întrebat dacă a pățit ceva, căci s-a oprit în ușă cam speriat. El mi-a zis că îi este foame. Așa am născocit pizza în așteptare, pe care copilul a devorat-o în câteva clipe. Băiatul nu cerșea, nu voia bani, nu a cerut nimic”, ne-a povestit Violeta Neamțu.
11038921_770444799741802_1856673843261748_n
„Cafeaua în aștepare”, în italiană „Caffe sospeso”, este o tradiție care s-a născut la Napoli. A luat amploare prin 2011, când zona euro a intrat în criză. Șomajul creștea, micul business se închidea, tot mai mulți italieni nu își mai puteau permite cafeaua mult îndrăgită, cea mai bună fiind considerată licoarea preparată în Napoli. Potrivit Organizației Internaționale de Cafea, din care fac parte 44 de țări exportatoare de cafea, consumul anual de cafea scăzuse atunci până la 5,6 kilograme pe cap de locuitor, atunci cel mai mic indice din ultimii 6 ani.  Cineva și-a adus aminte de vechea tradiție napolitană, de a servi pe un altul cu o ceașcă de espresso sau capuccino. Ziua de 10 decembrie 2011 a fost declarată oficial de către primărie „Ziua cafelei în așteptare”. Practica s-a răspândit în Bulgaria, Spania, Franța. Iată că a ajuns și în Moldova.

10177508_566876773431940_7776310396918835903_n

Lăsați și voi ceva gustos pentru nevoiași sau oamenii străzii. La cafeneaua „La Dolce Italia” se pregătește o pizza italiană delicioasă, nemaivorbind despre brioșe și cafea. Pe strada Vlaicu Pârcălab 75, se coc faptele bune!

Foto: facebook.com