Numărul medicilor în R. Moldova rămâne mai mult sau mai puțin constant, cel puțin conform datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Într-un răspuns remis deputatului ACUM Radu Marian, ministerul a anexat și un tabel cu evoluția, în ultimii 13 ani, a numărului de medici și personal medical. Totuși, în ambele cazuri, ultimii zece ani au fost dominați de creșterea numărului de pensionari care fac parte din breaslă.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, în 13 ani numărului medicilor nici nu a scăzut dramatic, dar nici nu a crescut, în pofida unui număr mare al absolvenților facultăților de medicină. Din 2012 se înregistrează o ușoară creștere, însă diferențele, de la an la an, constituie câteva zeci, notează AGORA.md.

Numărul personalului medical mediu e în scădere. În anul 2018, potrivit autorităților, cifra mai mică se explică prin faptul că nu au fost numărați medicii care muncesc în instituțiile private.

Atât în cazul medicilor, cât și în cazul asistenților medicali, rata pensionarilor din totalul breslei crește. Astfel, în 2018, printre medici aceasta a atins 27,6%. Dacă în cazul medicilor rata pensionarilor, în ani, variază ușor, în cazul personalului medical mediu creșterea numărului de pensionari este una constantă. În ultimii 13 ani, aceasta aproape s-a triplat, ajungând de la 6,2% la 17,6%.

Conform acelorași date, salariul personalului medical mediu la nivel național e de 5.200 de lei.

 

Distribuie articolul: