Încă o mamă care a avut de suferit din cauza medicilor ne-a trimis un mesaj cu istoria ei. Se simțea foarte rău, dar medicul a trimis-o acasă, ca mai apoi aceasta să ajungă pe masa de operație.

O să păstram anonimatul mamei care ni s-a destăinuit, dar și anonimatul instituțiilor vizate.

„Citind povestea altor femei mă i-a frica, dar mai frică îmi este de ce am trăit eu pe parcursul sarcinii Aventura mea prin spitale începe la 20 de săptămâni de sarcină de la apariția durerilor în partea dreaptă a abdomenului așa că am chemat ambulanță la recomandarea medicului ginecolog care m-a trimis acasă să fac acest lucru.”

Dureri insuportabile și internarea în primul spital.

„Ambulanța mă duce la spitalul X examinarea: ULTRASONOGRAFIE în sarcină, analiză de sânge și urină consultarea medicului ginecolog și 3 ore de așteptare în sala de internare. Concluzia este că nu am risc mare de a pierde sarcina și alta ar fi cauza, astfel se decide transferarea la Spitalul Republican, aici din nou analiză de sânge și consultarea medicului și lăsată să aștept în holul spitalului 2 ore.”

Transferarea la un alt Spital.

„Urmează internarea Nu ajung bine în salon că vine asistenta medicală și în grabă zice să mă pregătesc de operație la care o întreb mirată ce fel de operație și îmi răspunde: „aveți apendicită.” În timpul operație am fost înconjurată de o echipă de medici și una și mai mare de studenți fără să-mi ceară un acord. Pe tot parcursul operației am fost conștientă și am urmărit pas cu pas procesul deoarece pe tavanul din sala de operație se reflecta tot ce se întâmplă. După se începe calvarul după 5 perfuzii care au durat până după miezul nopții asistenta ne stinge lumina și ne zice să nu o deranjăm până la 05:00 dimineața.  În timpul nopții vroiam la WC am încercat să strig, dar nu aveam puteri am rugat-o pe o doamna care stătea în salon cu o pacientă să o cheme, dar a găsit ușa încuiată așa că m-a ajutat ea. Dimineața salonul sa umplut de pacienți așa că am fost nevoită ca patul meu să fie lipit cu cel de alături care stătea altă pacientă după operație. Așa că într-un salon de 6 pacienți se înghesuia 8. După 24 de ore am reușit să mă ridic din pat la care medicul îmi zice ” ei tu ești bravo așa că mâine te duci acasă și o să vii la pansament peste o zi. Era zi de luni când am fost externata fără a mi se da extras medical căci urma miercuri să mă duc la plasament. Marți mi s-a făcut rău, dureri tot abdomenul rezist până dimineață și cu un taxi plec la spital îi spun medicului că am dureri insuportabile la care mă consultă, schimbă randamentul și îmi zice că nu e de la operație probabil e pe ginecologie o problemă. Îmi administrează o injecție pentru a calma durerea îmi da extras și mă trimite să consult medicul ginecolog de pe sector.”

Medicul a trimis-o acasă, iar viitoarea mămică nu se putea ține pe picioare.

„Coborând de la etajul 6 până jos mi se înmoaie picioarele și nu mai pot face nici un pas de durere ajungând la ieșire o rog pe doamnă să cheme o ambulanță să mă transfere la alt spital, am primit un refuz și sunt nevoită să mă întorc în cărucior cu rotile înapoi în secție la medicul care ne externase să-mi modifice extrasul cu transfer la alt spital, la care el așa nedumerit mă întreba ce să întâmplat de parcă uitase cu 30 minute în urmă mă consultase. Vine cu propunerea de a rămâne în secție într-un salon cu bărbați pentru perfuzii și dacă nu se ameliorează situația să investigheze cazul. Menționez faptul că nu mi s-a cerut niciun ban, dar indiferența și atitudinea m-a marcat.”

Din nou transferarea la un alt spital.

„După o discuție mai lungă mi se face transfer la Spitalul Y aici iarăși consultații, investigații și sunt internată în secția de chirurgie a spitalului, dureri insuportabile și groaznice întreb medicul ce se întâmplă cu mine și ce am. Mă încurajează și îmi zice că nu știe exact sunt presupuneri dar să nu îmi fac grijă că totul o sa fie bine. Tratamentul investigațiile pe care le urmam era stabilit de o echipă de medici. Aici vreau să menționez că deciziile se luau în echipă pentru fiecare pacient , în fiecare zi la fiecare pacient venea o echipă de medici și medicul de gardă spune toată istoria pacientului în prezența lui, așa am aflat că aveam Apces intestine și blocaj a rinichiului drept.
Menționez faptul că aici am fost tratată în condiții bune, în holul secției era apă potabilă sau dacă dorim apă pentru ceai, mâncare ne era adusă la fiecare pacient în salon. De aici au făcut legătura cu medic nefrolog și urolog de la alt spital.După consultare și tratament am fost transferată. Aici altă lume, mi se explică problema mea și pentru introducerea unui stand în rinichi mi sa cerut să îl cumpăr care costa 2500lei, de la medic și nu mi s-a dat nici un cec.”

Nerespectarea dorinței pacientei. 

„După 3 săptămâni urma să-l extragă din rinichi și în timpul procedurii de extragere am rugat medicul să nu aducă studenți la care mea răspuns „Da tu nu vrei să te las cu dânsul și să te duci așa acasă„ nu am zis nimic căci din câte am auzit el este unicul medic din Republică și își permitea să vorbească așa cu pacientele. Descurajată nici nu știam ce să fac mai departe la cine să mă adresez, încotro să o apuc, și la recomandarea unei rude m-am adresat la Doamna Alina Bejan am povestit prin ce am trecut și dumneaei m-a încurajat. Mi-a supravegheat sarcina și când am născut tot datorită dumneaei am fost lăsată pe mâini bune la Doamna Cazacu Mariana.”

Nașterea cu final fericit! 

„Datorită ei am avut o naștere ușoară fără complicații atât eu cât și fetița noastră cu o greutate de 4.650 kg. Azi sunt fericită, dar nu pot să uit calvarul prin care am trecut din cauza unui diagnostic greșit și investigații incorecte Nici azi nu găsesc răspuns cum a putut acel medic să depisteze apendicită doar prin analiză de sânge și o simplă palpare? Oare cât e de corect să operezi o gravidă fără să asiste în sală și un medic ginecolog? Oare când se va schimba atitudinea multora din sistemul medical ? Eu am simțit de toate. Vouă vă urez doar sănătate.”

Nota redacției: Dacă vrei să ne împărtășești istoria ta despre Cum ai născut în Republica Moldova, dacă vrei ca povestea ta să fie auzită scrie-ne la EA@interakt.md, iar noi o vom publica, cu numele sau sau sub anonimat, așa cum vei prefera. Ne poți mărturisi și istorii pozitive, ne poți spune despre doctorii sau cadrele medicale calificate care ți-au lăsat o impresie bună și crezi că lumea merită să știe despre ei. #Cumamnăscut

Citește și: O nouă poveste #Cumamnăscut: „Serviciile medicale gratuite din Republica Moldova m-au costat peste 15000 de lei în trei saptamani de internare”

 

Distribuie articolul: