Până în prezent, diabetul zaharat de tip 1 cel mai des era depistat în rândul copiilor și adolescenților. Diabet zaharat de tip 1 este o boală autoimună gravă numită și diabetul juvenil în care pancreasul stopează producția de insulină - ceea ce este esențial pentru obținerea energiei din alimente. Insulina este un hormon care se unește cu glucoza și o transportă către celule pentru obținerea energiei. În lipsa insulinei, crește valoarea glucozei în sânge.

Nutriționista Luminița Suveică, medic endocrinolog, ne spune la ce trebuie să atragă atenția un părinte pentru ca să poată depista la timp diabetul la copil.

„Din păcate, semnele de diabet zaharat la copii ar putea să nu fie întotdeauna ușor de identificat. Din cauza că este foarte dificil – în special în cazul sugarilor și al copiilor care nu sunt capabili să explice deranjamentele lor. În prezent copiii dobândesc  și diabetul zaharat de tip 2 . Diabetul de tip 2 de obicei era diagnosticat în rândul adulților, dar acum devine din ce în ce mai frecvent în rândul copiilor și adolescenților, datorită creșterii morbidității  prin  obezitate. În cazul diabetului zaharat de tip 2, organismul nu produce sau nu utilizează bine insulina”, explică Luminița Suveică.

simptome diabet

„Cea mai importantă este o pierdere în greutate fără un motiv concret, dar și pe fonul unei senzații de foame din ce în ce mai puternică. Copilul mănâncă, dar și bea mai mult. Copilul poate fi mai obosit, irascibil și, bineînțeles, aceste motive trebuie să ne alarmeze și să mergem la medic. Pentru că cea mai severă complicație este ketoacidoza, putem să observăm de la copil un miros al respirație un pic spre acetonă sau ușor asemănătoare cu mirosul unui fruct. Atunci este momentul când am stat prea mult cu copilul fără să mergem la medic și trebuie să luăm măsuri”, explică medicul endocrinolog.

Factori de risc în Diabet Zaharat sunt alimentația nesănătoasă; Creșterea masei corporale; Inactivitatea fizică; Stresul; Expunerea la televizor, computer și gadgeturi timp îndelungat, iar în cazul copiilor poate fi și o predispunere genetică spre diabet.

Dacă boala se confirmă, endocrinologul recomandă ca toate schimbările introduse să se întâmple treptat: „Introducerea în regimul zilei a activității fizice cu o durată de două ore de intensitate moderată sau o oră de exerciții de mare intensitate; Pierderea în greutate treptată, pentru a ajunge la un  indice de masă corporală sănătos; Înlocuirea glucidelor cu alimente integrale și creșterea aportului de legume și alte alimente bogate în fibre dietetice; Reducerea cantității de grăsimi saturate – toate trebuie să se întâmple încet, dar sigur”, mai spune Luminița Suveică.

Nutriționista recomandă, pe lângă o alimentație corectă, și activitatea fizică, fie moderată: mersul pe jos, Ciclism pe teren relativ plat, aerobica de apă, Hikingul, Rollingul; fie  intensă: Alergatul, Înot, Ciclism rapid sau pe terenuri abrupte, Fotbal, Gimnastică, Săritul. De asemenea trebuie să ținem la evidență strictă și Pierderea masei corporale. Aceasta trebuie să corespundă normelor recomandate de specialiști, să nu fie bruscă, dar nici prea lentă. „Pierderea în greutate poate favoriza reducerea riscului de a dezvolta diabet zaharat și poate permite persoanelor cu pre-diabet sau de diabet zaharat tip 2 controlul mai bun al nivelului de glucoză în sânge”, mai explică medicul.

Medicul endocrinolog neapărat va recomanda părintelui un regim alimentar pe care să îl impună celui mic. Se vor alege produsele cu cantități mai mari de fibre: legume, fructe, fasole și lintea. Tuturor bolnavilor de diabet și celor din grupul de risc li se recomandă să reducă aportul global de grăsimi saturate, care sunt prezenți în chipsuri, produse de patiserie, biscuiți și pateuri.

„Vom opta pentru Carne slabă, carnea de pui fără piele și carnea de curcan, nu se recomandă carnea procesată. Bineînțeles vom elimina, chiar și în cazul unui copil, orice factor de stres major. Stresul constant poate acționa asupra controlului glucozei în sânge care devine dificil. În plus, prin reducerea stărilor stresante, scad șansele de a dezvolta complicații legate de diabet, cum ar fi bolile cardiace, accident vascular cerebral, hipertensiunea arterială, retinopatia diabetică, nefropatia diabetică, neuropatia diabetică, inclusiv depresia și anxietatea. Dacă aveți semne de diabet zaharat la copilul dumneavoastră, este important să vizitați imediat un medic. Reamintiți-vă că este întotdeauna mai bine și mai ușor să previi maladia”, a mai precizat Luminița Suveică, nutriționist și medic endocrinolog.