Există un gen de păpuși care nu le plac doar copiilor. Acestea nici măcar năsuc au, nici guriță, dar atrag ca un magnet privirile copiilor și ale maturilor. Am stat de vorbă cu Valeria Roșca, „mămica” păpușilor, ca să aflăm ce ascund ochișorii de mărimea unui punct într-o propoziție, într-o carte.

Păpușelele tale au doar ochișori. Unde ai „uitat” gurița, năsucul? Cărui stil de păpuși le atribuim?
„Le pictez ochișorii cu vopsea la sfârșit și întotdeauna, cu mare grijă!  O clipă de neatenție mă poate costa mult, fiindcă nu pot șterge sau ascunde ceva și e nevoie de refăcut păpușa în întregime. De ce nu au guriță sau năsuc ? Eu spun că ele sunt păpuși terapeutice, iau expresia stării tale de spirit. Chiar de ar spune cineva că sunt toate la fel, pentru mine ele toate sunt absolut diferite: una mai tristă, alta mai veselă, una mai cochetă, și apoi fiecare e frumoasă în felul ei. Își găsește stapânul anume după acea emoție pe care o ascunde. Când o privești ,undeva în adâncul sufletului parcă simți că e a ta. Aceste păpuși se înscriu în stilul Tilda, care cuprinde o serie de modele, toate confecționate din stofă.”

IMG_6120-19-03-17-10-46
Confecționezi doar fetițe?

„De obicei fac băieței atunci când e nevoie de un set, de exemplu un cuplu sau o familie. Mămicile solicită băieței. Odată am confecționat două păpuși- băieței pentru doi frățiori, cu ocazia încreștinării. Am mai făcut o păpușă pentru o zi de naștere, am îmbrăcat păpușa în haine identice cu cele pe care le purta omagiatul. Mai confecționez păpuși pentru petreceri tematice.”

IMG_6123-19-03-17-10-46

Ai foarte multe accesorii pentru ele. Arată ca niște adevărate fashioniste. Ce detalii le coși? Poartă și bijuterii?

„Da, îmi place când păpușile au de toate. Așa cum accesoriile îi atribuie un stil și un farmec aparte unei femei, îmi place ca păpușile să aibă și flori, și geantă, și o jucărie. Uneori îmi ia o jumătate de zi ca să decid cu ce îmbrac următoarea păpușă sau ce detalii mai adaug. Le îmbrac, apoi le dezbrac, până reușesc să găsesc ceva ce îmi place. Eu cos păpușa și tot ce poartă cap-coadă, deci de la corp până la haine. Îmi place acest proces, fiindcă uneori nici nu îmi imaginez cum va arăta la final haina. Acest proces mă inspiră fiindcă mereu pot crea ceva nou, din simpla mea imaginație. Fiecare păpușă creată este o inspirație pentru următoarea lucrare.”

IMG_6125-19-03-17-10-46

Care a fost cea mai mică piesă la care ai lucrat? Cam cât măsura? Din ce e confecționată „carcasa” păpușelelor? Cu ce sunt umplute pe interior? 

„Cea mai mică piesă este haina pentru jucărie pe care o ține în mână, mărimea ei ar fi 4cm x 5 cm. În general, hainele mici sunt mai greu de confecționat decât o rochie pentru un matur, uneori și pasul de la mașina de cusut este prea mare și îmi dă bătăi de cap. Mă ajută în așa caz doar acul și ața. Corpul este confecționat din bumbac. Optez mereu pentru stofe naturale și de calitate, fiindcă în mare parte păpușile sunt procurate pentru copii sau pentru camera copiilor.”

IMG_6124-19-03-17-10-46

Le coși ca sa le vinzi sau ai o colecție?
„La început era un hobby, care cu timpul a devenit un hobby profitabil. Îmi aduce venit. Îmi place mult să le creez și să lucrez la fiecare în parte, mă dedic toată și încerc să depozitez în fiecare jucărie o părticică din dragostea mea, o părticică din mine. Am creat și colecții. Când am mai mult timp liber, creez păpuși așa cum îmi spune inima. O fac așa cum aș vrea să arate un cadou pentru mine și mă bucur atunci când păpușa pleacă într-0 casă nouă.”

Cum a început totul? Ce studii ai? În ce domeniu lucrezi?

„Totul a început întâmplător, din dorința mea de a crea ceva frumos. Am ajuns la un master class, după care nu m-am mai oprit. Am absolvit facultatea Finanțe și Bănci, Academia de Studii Economice, dar nu lucrez în acest domeniu. Cunoștințele pe care le-am căpătat mă ajută să activez în afacerea familiei, dar și în alte domenii.”

Îți mulțumim pentru acest interviu și explozia de drăgălășenie, iar noi le vom spune cititorilor că jucăriile Tilda provin din Norvegia. Acolo locuiește creatoarea, Tone Finnanger. 

Tone-Finnanger2_132

Foto: Kreativ Løve

 

 

Distribuie articolul: