Conferinţa mondială asupra sănătăţii respiratorii, care s-a încheiat sâmbătă, la Haga, a marcat anunţarea unor noi progrese în lupta împotriva tuberculozei. Conferința face o prezentare a evoluţiei modului în care medicina atacă această boală infecţioasă care rămâne cea mai periculoasă din lume sub raportul victimelor – conform OMS, 1,7 milioane de oameni au murit în 2017 din cauza tuberculozei, transmite Agerpres.

Medicament miracol

Anumite tulpini ale bacteriei care provoacă tuberculoza – o infecţie pulmonară gravă, transmisă pe cale aeriană şi care poate da complicaţii cerebrale – s-au dovedit a fi rezistente la tratamentul obişnuit, cu antibiotice.

Un nou tratament împotriva tuberculozei rezistente la antibiotice, testat în Belarus, a vindecat complet peste 90% dintre pacienţii care au participat la studiu şi s-ar putea dovedi hotărâtor în lupta împotriva acestei maladii cu potenţial mortal.

O echipă de medici din Belarus, ţară cu unul dintre cele mai ridicate niveluri de infecţii cu tuberculoză multirezistentă, a folosit bedachilină în combinaţie cu alte antibiotice pentru a trata, timp de mai multe luni, un grup de pacienţi bolnavi de TBC. Rezultatele sunt edificatoare pentru medici: din 181 pacienţi, 168 au fost complet vindecaţi.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în medie doar 55% dintre persoanele bolnave de tuberculoză multirezistentă pot fi vindecate.

Nivelul de succes înregistrat de studiul desfăşurat în Belarus, 93%, a fost atins şi de alte studii clinice desfăşurate pe bedachilină în Europa de Est, Africa şi Asia de Sud-Est, conform concluziilor acestei cercetări.

Primul nou vaccin după un secol

Un vaccin experimental dezvoltat de GlaxoSmithKline (GSK) a reuşit să prevină evoluţia tuberculozei în cazul a jumătate dintre persoanele infectate incluse în stadiul doi al unui studiu clinic, putând deveni astfel cel mai nou produs de imunizare contra acestei afecţiuni realizat în ultimul secol.

Produsul utilizat în prezent, denumit vaccinul împotriva Bacilului Calmette-Guérin (BCG), a fost conceput în 1921 şi este administrat în mod curent la sugari în ţările cu incidenţă ridicată a tuberculozei pentru prevenirea formelor grave ale bolii.

Însă, imunitatea oferită de BCG dispare în doar câţiva ani şi nu asigură protecţie împotriva celei mai comune forme de tuberculoză care afectează plămânii adulţilor şi adolescenţilor şi se poate transmite prin tuse sau strănut.

Un vaccin mai eficient este privit de experţi drept un factor esenţial în eforturile de controlare a tuberculozei şi în lupta cu flagelul infecţiilor rezistente la medicaţie.

Vaccinul GSK, dezvoltat în colaborare cu Aeras, o organizaţie nonprofit sprijinită de Bill & Melinda Gates Foundation, este conceput pentru a împiedica tuberculoza latentă să devină activă şi să provoace îmbolnăvire.

Se estimează că 1,7 miliarde de persoane – un sfert din populaţia lumii – au tuberculoză în formă latentă şi în anumite condiţii de mediu (suprasolicitare, igienă precară etc.) riscă să dezvolte afecţiunea care a provocat anul trecut decesul a 1,6 milioane de persoane, notează Reuters.

Un nou test pentru copii

Oamenii de ştiinţă au prezentat joi, la Haga, un nou test revoluţionar pentru detectarea tuberculozei la copii. Identificarea rapidă a prezenţei bacteriei care provoacă tuberculoză poate duce la evitarea a sute de mii de cazuri de îmbolnăviri în fiecare an.

O echipă internaţională a pus la punct o metodă simplă de testare a mostrelor de fecale ale copiilor mai mici de 5 ani. Această metodă, pusă în practică în regiuni izolate ale lumii, va înlocui metoda actuală de detecţie, mult mai invazivă şi realizată de obicei în marile centre spitaliceşti.

Conform estimărilor, 240.000 de copii mor în fiecare an de tuberculoză, o maladie tratabilă până la vindecarea completă şi rareori mortală dacă este descoperită din timp. Absenţa tratamentului adecvat este principala cauză a mortalităţii de tuberculoză la 90% dintre copiii bolnavi.

Oamenii de ştiinţă prezenţi la Haga au solicitat autorităţilor statale să considere poluarea atmosferică drept o urgenţă de sănătate publică, în condiţiile în care 90% din populaţia lumii respiră un aer poluat.

„Şase milioane de oameni mor în fiecare an din cauza proastei calităţi a aerului”, a declarat Neil Schluger, consilier ştiinţific în cadrul organizaţiei Vital Strategies, organizaţie afiliată Uniunii internaţionale împotriva tuberculozei şi a maladiilor respiratorii.

„În fiecare zi medicii se confruntă cu problemele legate de poluarea aerului – pacienţi care suferă de crize acute de astm, de crize cardiace, accidente vasculare cerebrale … Cu toate acestea, prea mult guverne nu tratează aceste probleme ca pe o veritabilă criză de sănătate publică. Trebuie să ne mobilizăm pentru că aceste probleme se agravează şi este nevoie o acţiune urgentă”, a adăugat el.

SURSA: Agora.md