Nicolae Ghimbovschi este vegan de 10 ani. Până a deveni vegan, mai bine de 6 ani a fost adeptul regimului alimentar lacto-ovo-vegetarian. S-a lăsat de carne în ziua în care urma să fie sacrificată o găină ca să fie servită la masa la care era el. „Îmi era milă să mai fie tăiată o găină pentru mâncare și am realizat că mă pot hrăni numai cu produse vegetale ca să mă simt bine”, mărturisește Nicolae. 

Apoi a încetat să mai consume lactate și produse de origine animală din același motiv – ca să nu le facă rău animalelor.

„Când eram vegetarian, am avut o discuție cu un coleg de birou omnivor, care mi-a schimbat pentru totdeauna viața. A fost ca o revelație pentru mine. El mi-a spus că lactatele pe care le consum eu se dobândesc prin exploatarea animalelor de la fermele industrializate, care suferă mult. Din acea zi, sunt vegan.”

În familia lui Nicolae un singur membru este prietenos cu păsările domestice și animalele, în sensul că nu le consumă. Fratele lui este vegetarian. Ceilalți membri ai familiei sunt omnivori, dar încearcă să se alimenteze sănătos. 

„La început, ai mei erau îngrijorați că regimul vegan o să îmi dăuneze. Am slăbit mult, am lăsat vreo 15 kg, cântăream 90 când eram omnivor. În timp, au început să vadă rezultate și s-au liniștit. Au înțeles că imunitatea mea s-a întărit, eu sunt sănătos și mă simt bine în corpul meu. Mă gândeam să trec la regimul raw vegan, dar am conștientizat că nu e pentru mine. Am înțeles că o dietă variată și consumul moderat de alimente e cel mai bun regim alimentar.”

Nicolae e un bun bucătar. Preferă să gătească bucate simple.

„Cel mai des prefer mancarea din boboase, în special năut și linte, prefer să le consum cu ulei și pâine. Mai gătesc sushi rolls cu avocado sau cu vlăstari, salate din verdețuri, paste simple sau integrale. O bună parte din dieta mea se constituie din fructe:  citrice, mere, struguri, curmal japonez, etc.”

Fiind și eu vegetariană știu nu din auzite despre crezul omnivorilor că energia și proteinele pot veni în cantități considerabile doar din carne. Omnivorii își imaginează că vegetarienii, veganii și raw veganii sunt flămânzi tot timpul, nu prea fac sport și suferă de anemie. Nicolae este dovada vie că energia nu vine din carne. Primăvara și toamna face 160 – 180 km pe săptămână. Îi mai place să facă trekking și hiking.

„Drumețiile, dar în special ciclismul, cer pentru performanță consumul de carbohidrați. Proteina este necesară pentru recuperare. Eu iau proteina din năut și linte. Sportul meu preferat rămâne ciclismul, particip la majoritatea concursurilor de MTB din țară la categoria amatori. Uneori reușesc să ajung printre primii 10, mai rar printre primii 5, categoria amatori, 30-39 ani.”

Trebuie să înțelegem că majoritatea concursurilor de MTB sunt de maraton, 65 – 80 km pe teren accidentat.

„Când e rece afară, eu fac 70 de km cu bicicleta pe săptămână.”

Nicolae are 32 de ani, este programator și un admirator înrăit al munților. Cel mai înalt vârf atins de el a fost Moldoveanul din România. 

Foto: Facebook