Un interviu gustos, numai bun pentru perioada de după sărbători! Echipa Moldova.org a discutat cu Nata Albot și mama sa despre ce înseamnă gastronomie națională, o avem sau nu, cum e văzută de străini și ce e de făcut cu bucătăria noastră.

În interviu, Nata, alături de mama ei gătesc copturi deosebite, iar Nata povestește cu lux de amănunte ce înseamnă pentru ea gastronomia tradițională și ce areușit să înțeleagă ea la acest capitol.

Cartea de bucate a Natei Albot, premiată astăzi la „Gourmand World Cook Book Award”! De acum, o lume întreagă îi cunoaște rețetele

„Străinii ne asociază cu balcanicii la nivel de culinărie, datorită utilizării cărnii, legumelor, lactatelor, usturoiului. Pentru foarte mulți este o ciudățenie să mănânci atâta usturoi, cât mâncăm noi. Pentru mine, asta este parte din identitatea noastră locală. Atunci când tu mănânci o bucată de mămăligă și o-nmoi în usturoi și după aia îți miroase gura, dar ești cel mai fericit om de pe pământ, pentru că ai avut o explozie în gură de brânză, mujdei, mămăligă, tocană, scrob, murături! Eu nu pot să-mi închipui dacă există cineva din moldovenii noștri, care poate să zică, după ce a gustat toate astea, că noi nu avem identitate locală la gastronomie. Cum nu? Numai noi suntem capabil să amestecăm în gură opt feluri de mâncare și să fim fericiți de la asta!”, declară autoarea cărții „Moldova din bucătăria mamei mele” pentru Moldova.org.

Nata mai spune că, dacă bucătăria tradițională autohtonă nu ar exista, ea ar trebui neapărat inventată.

Chiar dacă bucătăria noastră tradițională nu ar exista, ea ar trebui inventată. De aceea, de fiecare dată când văd oameni văicărindu-se că noi nu avem bucătărie tradițională, eu pot să spun un singur lucru – „Voi pur și simplu nu ați gustat-o și nu o cunoașteți!”. De cele mai multe ori, din necunoaștere sau ignoranță, oamenii sunt dispuși să spună că asta nu există. Totuși, dacă ai un pic posibilitatea să călătorești, ai șansa să cunoști cultura altor popoare și să vezi cum unii din nimic își construiesc identitatea. În special, după ce înțelegi motivația lor, începi să vezi un pic altfel lucrurile. Avem un mare talent noi să ne auto-biciuim, să ne auto-urâm, să ni se pară mereu că peste gard e mai bine, să ni se pară că suntem cei mai săraci, cei mai bătuți de soartă. De când locuiesc printre străini, am înțeles că scopul nostru primar și misiunea generației actuale este contribuim cu toții la construirea acestei identități. Când te afli printre chinezi, columbieni, mexicani, înțelegi că noi nu suntem nici cei mai buni, nici cei mai proști decât toți ceilalți.” 

Vedeți AICI INTERVIUL integral.

Citește și: Ce vor vedetele de la Moș Crăciun?! Nata Albot: „De la bătrânul cu plete dalbe nu aștept niciodată nimic”

Nata Albot, la DigitalMust, despre cum să vinzi eficient brazii: „A ști să faci marketing e extraordinar” (Video)

Din nou EA cu Nata Albot: „Nu cred în divorțuri „nedureroase”. Dar cred în divorțuri civilizate”