Via Daca este un nou proiect muzical din Republica Moldova, care combină într-un mod unic folclorul și mitologia, abordând teme diferite. Din componența formației fac parte: Iulia Panici (voce), Sandu Cordonean (clape, chitară), Vitalie Kolt (chitară bass, voce), Iulian Ursu (cajon). În semantica demult uitată a basmului, „Via Dacă” urmărește să readucă experiența transcedentală pe care au cunoscut-o strămoșii noștri.

Iulia Panici, solista trupei relatează: „Ne-am cunoscut demult, doar până acum nici nu am discutat despre povestea noastră. Despre faptul cum am ajuns să activăm împreună. De când fac parte din această trupă în viața mea s-a schimbat foarte multe lucruri, și anume am realizat că muzica este ceea ce mă reprezintă cu adevărat. Mereu mi-am dorit să cânt, chiar dacă am activat ca ziaristă, analist politic și am făcut alte lucruri. Mai ales că am făcut școala muzicală în copilărie și atunci când s-a întâmplat acest lucru am observat că viața este scurtă. Am început să colaborez cu Sandu la un proiect electronic la care încă mai lucrăm. ”

poza 4

Cântecele pe care le interpretează membrii trupei au o semnificație diferită și un sens aparte. Se inspiră din folclor pentru că le place muzica veche. Piesele nu se aseamănă între ele și nu se încadrează într-un cadru anumit. Cântecele cele mai interpretate de ei sunt: „Pădure verde”, „Și dacă…”, „Paparude” și altele.

Vitalie Colț, a spus: „ Eu cu Sandu am avut mai multe și spectacole împreună. Am organizat „open microfonului”, fiind o platformă pentru tineri unde mai multe trupe tinere, interpreți cunoscuți se adună împreună. Demult ne cunoaștem și mereu mergeam la concerte cu diferiți muzicieni. Avem jumătate de an de când am descoperit talentul în Iulia și de atunci formăm o trupă.”

poza 3

„Într-adevăr a fost o conexiune neobișnuită între noi, atunci când te înțelegi fără cuvinte. După care am luat o pauză, apoi a revenit fiecare la munca lui. Pas cu pas de la proiectul electronic am înființat proiectul”Acustic”, după care s-a alăturat Vitalie și Iulian. În ianuarie acestui an am început să facem, cât mai multe piese și repetiții împreună, fiind un moment în care ne-am mobilizat”, a adăugat solista trupei, Iulia Panici în cadrul emisiunii „Fii Tânăr”, difuzată la Moldova 1.

poza 5

 

„Via Dacă” – noul proiect muzical din țară este un rezultat al activității platformei Mozaic Social Club, membrii trupei îmbină frumos și deosebit vocea cu instrumentele, demonstrând astfel pasiunea lor față de muzica ștrămoșească, de tradiții și cultură.

poza 2

Autor: Dana Juratu, stagiară

Distribuie articolul: