Muzeul FERRAGAMO din Firenze, Italia prezintă o nouă expoziție de excepție, intitulată „Equilibrium” dedicată artei mersului. Aici sunt expuse zeci de modele de încălțăminte create de regretatul designer, care datează din anul 1930-1959.

Salvatore Ferragamo și-a dedicat toată viața studiului anatomiei și a arcadei piciorului uman, pentru a realiza încălțăminte comodă și corectă. Astfel pe parcursul carierei sale acesta a creat încălțăminte pentru celebrități din lumea cinematografiei ca Merilyn Monroe și Audrey Hepburn. Pe unul dintre panourile muzeului poți admira forme din lemn ale picioarelor clienților casei de modă Ferragamo, din anii `20 și până în prezent. Printre acestea se numără și cel a celebrei cântărețe americane MADONNA, al actriței Angelinei Jolie dar și a micuțului prinț George al Marii Britanii.

muzeu pantofi

Peste 80 de modele de sandale, botine și pantofi tip „Décolleté” au fost expuse publicului larg, dar și o pereche de pantofi pentru copii realizați din piele de vițel. Aceștia au fost creați de Salvatore pentru fiul său Ferruccio Ferragamo în anul 1946. Modelul fiind numit ”Primi Passi”.

Muzeu incaltaminte

Model creat în special pentru Carmen Miranda în 1939. Sandale cu talpă și toc din plută, decorate cu bucăți mici de oglinzi aurite și barete satinate.

sandale

Pantofi creați în anul 1936, cu toc din lemn stratificat îmbrăcat în piele de căprioară.

sandale caprioara

Model creat în special pentru Carmen Miranda în anul 1942. Sandale realizate din piele de căprioară cu platformă stratificată din plută.

sandale miranda

Model creat în anul 1940. Sandale satinate cu talpă din plută stratificată, acoperită cu piele aurie.

sandale aurii 

Sandale create în anul 1938.

sandale

În sala de cinema a muzeului doritorii pot privi un film documental realizat de Francesco Fei în colaborare cu Emanuele Enria. Wanda Ferragamo, Philippe Petit, Reinhold Messner, Eleonora Abbagnato, Will Self și Cecil Balmond au fost cei care au oferit interviu și-au vorbit despre conceptul fundamental ale expoziției din propriul punct de vedere, dar și despre experiență de viață și munca artistică a designerului. Alte două clipuri video, realizate în colaborare cu James și Jerry Ferragamo au fost difuzate direct în sala de expoziție.

muzeu sandale

În cadrul muzeului au fost afișate și alte capodopere artistice, aduse din Sankt-Petersburg, Galeria Uffizi din Firenze, Museo dei Fori Imperiali, Muzeul Rodin, Muzeul des Beaux-Arts din Nantes, inclusiv din colecții private.

pantofi

Unul dintre cele mai deosebite modele prezentate în cadrul expoziției sunt sandalele realizate din aur de 18 k. Acestea au fost create în anul 1956.

sandale muzzeu

Mai multe poze puteți admira AICI.

Ylianna Danko

Distribuie articolul: