Durerea de spate este o problemă care apare foarte frecvent. De câteva ori pe an sau poate mai des ne confruntăm cu acest disconfort destul de mare în zona lombară. Dacă și pe tine te doare spatele, iată câteva cauze:

Ceea ce simțim poartă denumirea de durere lombară joasă sau lombalgie. Majoritatea persoanelor se confruntă pe parcursul vieții cu acest simptom care poate afecta activitatea zilnică și necesită zile întregi de pauze de la activitățile zilnice. Lombalgia este al doilea motiv, după cefalee, pentru care pacienții se prezintă la neurolog. De cele mai mlte ori durerea se ameliorează de la sine; dacă nu se întâmplă lucrul acesta este semnul unei afecțiuni mai severe.

Iată de ce te doare spatele
De la vârsta de 30 de ani, structurile anatomice ale zonei lombare încep să se degradeze. Densitatea osoasă, elasticitatea și tonusul muscular scad, discurile intervertebrale se deshidratează, devin mai rigide și nu mai pot amortiza șocurile la care sunt supuse vertebrele. Durerea lombară reflectă iritația nervilor, a mușchilor sau o posibilă leziune vertebrală. De cele mai multe ori cauza este un traumatism sau o modificare a țesutului, boli precum artroza, osteoporoza, infecțiile virale sau afecțiuni congenitale.

Obezitatea, fumatul, excesul poderal dobândit în sarcină, sedentarismul, postura inadecvată activității activității desfășurate, dormitul pe o saltea nepotrivită, contribuie la declanșarea suferinței fizice. Cel mai des durerea e declanșată de ridicarea unei greutăți sau de o mișcare bruscă a coloanei vertebrale – evenimente de acest gen produc contractura musculară sau chiar ruperea ligamentelor și fibrelor musculare paravertebrale.

Când coloana este suprasolicitată și tensionată, unul sau mai multe discuri intervertebrale se poate rupe și fragmentele rezultate comprimă nervii spinali producând durere.

Hernia de disc apare cel mai frecvent la nivelul coloanei lombare
Lombosciatica se declanșează atunci când discul hernial comprimă cel mai important nerv al zonei, nervul sciatic. În acest caz durerea iradiază spre unul dintre membrele inferioare. Diagnosticul precis se pune pe baza explorării imagistice: radiografia, tomografia sau rezonanța magnetică nucleară. Radiografia coloanei lombare este prima investigație efectuată – poate evidenția locul și cauza durerii, precum fracturile sau leziunile vertebrelor. Rupturile musculare, ligamentare sau discurile herniate nu sunt vizibile pe radiografie și necesită investigații suplimentare.

Efectuarea cu regularitate a exercițiilor pentru întărirea spatelui, poate ajuta la ameliorarea și prevenirea durerilor de spate.

Sursa: www.avantaje.ro
Autor: Anastasia Florea, stagiară

Distribuie articolul: