Victoria este o tânără din Chișinău care de cinci ani încearcă să descopere cultura americană, timp în care a reușit să-și dezvolte propria afacere în domeniul floristic. Află în ce constă „visul american” al moldovencei și cum se promovează într-o lume unde nu o cunoaște nimeni.

La doar 30 de ani, Victoria a reușit să studieze două profesii, să se mute în America și să-și deschidă o afacere ce înflorește, la propriu. Tânăra realizează nu doar buchete clasice din flori, decor pentru nunți, botezuri și alte evenimente, dar și adevărate sculpturi din flori, care „trăiesc” și bucură privirea până la 14 zile.

Victoria Costovici: „Călătorind în timp, pot spune că am studiat Activitate Editorială, prima mea facultate la Chișinău, apoi am mers la Sibiu în România să-mi realizez marele vis, actoria. Ambele profesii au o tangență cu pasiunea de floristică, din punctul de vedere al creației, frumuseții, originalității și a artei. Da! În prezent sunt florist! Dragostea pentru flori și creație mi-a fost transmisă de la mama și bunica, dar dorința de a avea propria florărie s-a aprins după ce am citit „Laleaua neagră” de Aleksandre Dumas. Mereu am visat să am un loc plin cu flori, pe o stradă pavată cu căsuțe mici, în stil de arhitectură german.”

„Toată lumea în America tinde să își îndeplinească marele vis american. Pentru unii acesta constă în a face cât mai mulți bani, pentru alții să facă totul cu pasiune. Din păcate, uneori este greu să le îmbini pe acestea două, dar, părerea mea, atunci când faci totul cu pasiune, eforturile îți sunt răsplătite cu: bani, admirație, respect, recunoștință etc.”, a concis tânăra.

Cum a început totul?

„În luna noiembrie a anului 2014 am început să lucrez într-o cafenea, iar în cele câteva ore de muncă pe zi înțelegeam că asta nu e job-ul visului meu. Seara mereu treceam pe la un magazin și pe lângă cele necesare mereu cumpărăm și un buchet de flori. Când am înțeles care este ocupația care îmi alină nostalgia și care mă face împlinită, am decis să mă ocup serios de asta. Aici, a fost partea cea mai grea pentru că aici în Miami, ca și oriunde de altfel, buchete de flori întâlnești la tot pasul. Este destul de greu să vii cu ceva nou atunci când ai impresia că piața este deja supra-ocupată. Așa s-a născut conceputul de „Sculpturi din Flori” sau cum alții le numesc „Jucării din flori”.

Cea mai mare frică pe care am avut-o lăsând totul în urmă, în dorința de a crea un concept absolut nou…

„Fiind o străină printre străini, cea mai mare frică a mea a fost că creațiile mele nu vor fi acceptate. Însă teama mea s-a spulberat după prima reacție a oamenilor. Începuturile sunt mereu grele.  Chiar dacă primele mele sculpturi erau mai stângace – toți au avut mereu o reacție pozitivă – Ceea ce m-a încurajat enorm. Pe lângă frica de a fi acceptat și ca produsul să fie cumpărat, am mai avut frica de a pune prețurile așa încât nici mica mea afacere să nu fie în pagubă și nici clienții să nu fie satisfăcuți de prețuri mari. Cu timpul mi-am dat seama că pentru ceva unic și calitativ nu există prețuri exagerate și clienți nemulțumiți.”

Despre sculpturile Victoriei

„Lumea mereu mă întreabă cât timp îmi ia să fac o sculptură? Ei bine, atunci când îmi pun șorțul de florist – nu mai există timp și spațiu pentru mine. În acele momente, uit de toate și pe lângă dorința de a realiza o formă exactă, o gama de culori potrivită și florile perfecte, mereu adaug și puțină dragoste. Acesta este ingredientul succesului și atunci nu mai contează ca o sculptură din flori îmi ia de la 2 până la 5 ore în funcție de mărimea și complicitatea ei. Apoi livrăm indiferent de timp și de trafic, pe lângă metodele obișnuite, livrăm pe skateboard, bicicleta și caiac, nu doar în Miami, orașele apropiate, ci și în alte state. Nimic nu e imposibil!”, povestește Victoria.

Alături de Victoria muncesc trei prieteni buni de-ai ei, toți cu rădăcini din Moldova: „ După mine, formăm o echipă excelentă pentru că fiecare își face treabă foarte bine. Eu mă ocup de bucătăria florilor, altcineva face livrarea, îmbrăcat la patru ace, altcineva se ocupă de materialele foto și video. Ședințele noastre săptămânale au loc în fiecare sâmbătă în jurul mămăligii – acolo se nasc cele mai frumoase idei. Dorul de casă ne unește, iar munca în echipă ne alină măcar un pic nostalgia.”, a dezvăluit aceasta.

Ce trebuie să învețe moldovenii de la americani…

„Ar trebui să învețe să aibă mai mult curaj. Să fie ei înșiși fără să se gândească prea mult la ceea ce vor crede alții. Când suntem adevărați, când nu ne mai ascundem și nu ne mai prefacem, când punem accent mai mult pe ceea ce putem construi și nu pe ceea ce putem distruge, din noi pot ieși lucruri foarte frumoase.”

Cea mai mare lecție…

„Toate visele noastre se vor realiza, dacă avem curajul să le urmăm! Orice e posibil oriunde ne-am afla, trebuie însă să fim puternici și să avem încredere că vom reuși. Este greșit să muncești doar pentru bani, asta te poate transforma într-un robot care doar există, nu trăiește! Fii optimist și puternic, fiecare poate ajunge și realiza ceea ce-și dorește sau la ce visează. Cere și universul îți va da!”