Femeile, ca și bărbații, ar trebui să încerce să facă imposibilul, iar protagonista acestui interviu, a avut curajul să provoace viața. Istoria Olgăi Afteni inspiră femeile să se autodepășească, să aibă încredere în propriile forțe și să acționeze. A muncit mult, și-a depășit frica și și-a realizat visul, cel de a deveni pilotă. Cine spune că femeile nu pot pilota se înșală amarnic, pentru că atunci când crezi în visul tău cu multă înflăcărare, acesta are calitatea de a se îndeplini. A început din februarie 2019, la școala de zbor „Profesional Aviation’’ din Ozzano dell’Emilia, Bologna. Iar astăzi se bucură de cele mai fermecătoare priveliști. De acolo de sus.

A fost un vis al copilăriei, dorința de a deveni pilotă?

„În copilărie priveam cu admirație avioanele care zburau deasupra casei și mă întrebam cât de frumos ar fi să pilotez și eu unul. Experiența din aeroportul „Marco Polo”, în calitate de Agent check-in, mi-a oferit ocazia să fiu mai aproape de lumea aviației, iar contactul zi de zi cu piloții de la diferite companii, mi-a strecurat un gând: ce-ar fi dacă voi deveni pilot? Atunci mi-am dat seama că anume profesia dată mă va completa profesional și este exact ceea ce vreau să fac în viață”, povestește Olga Afteni.

De ce calități ai nevoie ca să cucerești cerul?

„Procesul propriu zis necesită dedicare, pasiune, determinare, curaj și capacitatea de a face alegeri. Dacă vrei să devii pilot, trebuie să gândești ca un câștigător, să înveți mult și să ai extrem de multă răbdare. Pentru că această profesie cere mereu îmbunătățirea nivelului de cunoaștere. Matematica și fizica sunt la ordinea zilei. Și una dintre cele mai importante condiții în această pornire, este starea psihofizică, care poate fi realizată printr-un examen medical la centrele medic-legale ale Forțelor Aeriene. Și posedarea limbii engleze, potrivite pentru aviație (TEA), cel puțin nivelul patru sustenabil în centrele certificate”, ne dezvăluie femeia.

Ce îi sfătui pe cei care au fobie de zbor?

„Frica de a zbura poate rezulta din mai multe aspecte, de exemplu din frica pentru înălțime (acrofobie), din frica pentru spațiile închise (claustrofobie), din teama pierderii controlului, din frica turbulenței, căderii, necunoscutului și de asemenea din teama de a avea un atac de panică. E foarte important ca persoana cu fobie de zbor să se documenteze despre noțiunile generale ale zborului. De exemplu ce este turbulența, diferite sisteme de siguranță de la bord și multe alte aspecte tehnice legate de aviație. Asta va oferi încrederea în călătoriile cu avionul”, explică aceasta.

Puține femei reușesc să se inițieze în așa profesie, ce crezi că le lipsește?

„Femeile de obicei se inspiră de la alte femei. Pentru ele e mai aproape rolul de mamă, soție, decât o profesie în care trebuie să știi toate părțile motorului și alte paisprezece materii foarte diverse între ele. Multe femei cred că nu sunt capabile și exclud în mod categoric unele vise. De aceea doar circa 5% din sector, se încurajează să meargă pe acest drum. Sunt de acord cu aviatoarea americană Amelia Earhart, care spunea: „Folosește-ți frica. Te poate duce acolo unde-ți păstrezi curajul”. Eu asta am făcut”, ne îndeamnă Olga.

Probabil nu vei uita niciodată primul tău zbor! Cum a fost?

„Primul meu zbor ca pilot student, fără instructor la bord, a fost de neuitat. Atunci am avut un amestec de senzații de frică, entuziasm, euforie. Eram un amalgam de emoții, totuși eram conștientă că am o responsabilitate enormă și că ar trebui să mă concentrez pe toate procedurile de decolare, zbor și aterizare. A fost o experiență absolut pozitivă. M-am simțit împlinită și fericită, pentru că a fost o misiune completă.” își amintește Olga.

Un alt argument pentru care e cool să fii pilotă, sunt priveliștile de sus! Te-au fermecat nu-i așa?

„Cu siguranță! Unul dintre motivele pentru care mi-am dorit să devin pilot a fost vederea incomensurabilă de sus. Pământul văzut de la fereastra avionului e altul. Orașele, munții, marea, tot ce vezi e mult mai mic. Cu cât mai sus zbori, cu atât mai departe poți să vezi. Poți deveni martorul celor mai frumoase apusuri și răsărituri de soare. Norii intensifică culorile apusului și fără clădiri sau alte obstacole care te împiedică să savurezi din acele culori, totul e absolut diferit.” se destăinuie iubitoarea de înălțimi.

Cred că ai determinat multe femei să-și revizuie existența. Ce sfat le-ai da fetelor, care vor să-ți pășească pe urme?

„Desigur studiul e complicat, dar nu imposibil. Este vorba despre efort și încredere în sine. Când lucrezi cu certitudine în fiecare zi și crezi în visul tău, se întâmplă transformarea și se atinge succesul. Să se lase influențate doar de persoane de la care au de învățat. Orice argument care nu-l cunoaștem astăzi e o lecție, iar mâine va deveni o experiență. Este important să alegi o școală organizată și profesională, pentru a avea tot programul sub control. Și nu uitați, siguranța în primul rând.” ne îndrumă Olga.