Unii o numesc pețitoare, alții - îi adoră vocea, prezența și fac rând că să o roage să le modereze cele mai importante evenimente din viață. Eroina acestui interviu este Doina Danielean - o femeie magnetică, care a stat în spatele a zeci de scenarii de nunți, cumetrii și alte evenimente la care a fost invitată să muncească. Vocea ei răsună la radio de mai bine de 11 ani, iar dacă vă întrebați despre ce surse de energie o alimentează, veți găsi răspunsul în privirile fiului ei. Maternitatea o face să miște până și munții din loc, iar fericirea pe care o vede pe chipurile oamenilor o ajută să treacă peste nopți nedormite și să inspire femeile prin zâmbetul, curajul și exemplul său.

Dragă Doina, cei care te cunosc, remarcă în primul rând cariera ta radiofonică vastă. Cum a început „relația” ta cu microfonul?

Trebuie să recunosc, am o „maladie incurabilă”, e radio-ul! Am realizat asta recent, dar m-am „îmbolnăvit” din 2005, era o zi de aprilie și a fost o pură întâmplare ca vocea mea să inunde frecvențele unui post de radio regional, de acolo a și pornit nebunia! O nebunie care durează deja peste 11 ani și care m-a purtat pe la mai multe posturi de radio din țară. Microfonul, în schimb, îl mânuiam deja pe la fiecare festivitate din școală. Mă simțeam stăpâna scenei la fiecare Revelion, Întâlnire cu Absolvenții, Ziua Profesorului etc.

13346871_512948495554916_3497199251292161536_n

Povesteşte-ne şi despre primii tăi paşi în experiența ta de a modera evenimente. Ce calități personale ți-a solicitat?

13567193_522654124584353_5064072841037874778_nPrima experiență a fost în 2008, la Inaugurarea Monumentului „Ștefan cel Mare”, cu un număr impresionant de oficiali, spectatori, televiziuni… Au fost emoții, dar și un sentiment profund de mulțumire, atunci am recunoscut, pentru mine, faptul că mă simt bine pe scenă, cu toata atenția spre mine. Au continuat evenimente oficiale, festivaluri, concerte și mai recent, evenimentele private, unde senzația de scenă nu lipseste, fiindcă la fiecare dintre ele, în egală măsură, am aceeași atitudine, un eveniment privat, devenind un adevarăt spectacol, cu un scenariu și o bună organizare.

De aici se desprind și calitățile indispensabile acestei vocații: dedicație, coordonare, calități ascuțite și maxime de organizator și muuult zâmbet, energie pozitivă. Totuși, fără un vocabular bogat, fără abilitățile de vorbire și dicție perfecționată continuu, nu izbutești!

Nici pe departe fiecare om s-ar descurca cu un job atât de responsabil. Care sunt cele mai mati dificultăți, riscuri şi sacrificii ale acestei meserii?

În momentul în care începi anumite activități, ele ajung să devină o rutină, dar dacă le faci cu deosebită plăcere și multă pasiune, rutina e una care-ți place la nebunie! Iată că la mine e chiar cazul! Am ajuns să remarc, în timp, că evenimentele presupun multă dăruire, creativitate și energie, iar dupa toate astea, sacrificiile nu se fac atât de bine simțite.

E totuși mare resposabilitatea unui eveniment, înseamnă dedicație, energie, alergătură, stres, grijă, atenție, emoție, nopți nedormite, dar din toate sunt obișnuită să găsesc lucruri pozitive: schimb de energie, viață, întărirea organismului și motive de SPA pentru o zi!

Povesteşte-ne despre programul unei zile din viața ta. Îți vine greu să faci echilibrul cu viața personală?

14292351_548187688697663_3391019792188782429_nSpuneam despre o rutina pe care o iubesc: dimineața alerg prin parc și respir cu fiecare milimetru de plămân aerul și razele Soarelui care rasare. Fiecare pas mă încarcă și mă inspiră și de fapt, acesta este rostul naturii, de acolo vine cea mai frumoasă și ieftină energie.

Apoi vine programul la radio, zi de zi, pentru că sunt înnebunită de legătura pe care o am cu ascultătorii mei, chiar și cu cei care nu știu că mă ascultă. Mă amuz uneori când la evenimente se apropie câte un ascultător și-mi spune „de fapt, ți-am recunoscut vocea, tu ești fata de la radio”.

După programul radio, am întâlniri frumoase cu perechile de miri ale căror nunți urmează și e atât de plăcut ca împreună cu ei să construiești, pas cu pas, scenariul nunților, uneori durează și 2-3 ore. Asta e concepția evenimentelor, le asemui cu un concert sau cu un spectacol frumos, bine organizat, cu un scenariu bine întărit și coordonat cu toți actorii sarbatorii; muzicanții, cameramanii, bucătarii, chelnerii, mirii, nașii, socrii și fiecare invitat!

Ahh, da… programul unei zile… serile și diminetile îmi sunt, de obicei, ocupate cu fiul meu; plimbări în parc, sărituri pe tobogane. Uneori, alergatul prin iarbă ne face pe ambii la fel de copii. Cam ăsta îmi e programul, unul pe care îl ador și care mă ține în continuă mișcare, iar mișcarea pentru mine înseamnă viață!

14199493_546124718903960_1258893227252940815_n

Nunțile sunt probabil cele mai responsabile evenimente din cariera ta. La câte nunți ai fost invitată să-ţi faci meseria şi care e tendinţa poporului nostru: ce se vrea în program, pentru o nuntă memorabilă?

De la început, duceam o evidență a evenimentelor, pentru a mă lăuda cu un număr, acum totul se rezumă la încercuirea unor zile din calendar, zile în care știu că am să trag de sfori din toate părțile și am să obțin încă o pereche de miri sau părinți (în cazul unei cumetrii), care la sfârșit de eveniment mă cuprind și au ochii strălucind a satisfactie.

Tot mai des mirii de peste hotare își doresc nunți la sat, cu tradiții și obiceiuri frumoase, dar înfăptuite cu o manieră ușoară. Nunțile sunt diferite, cum, de fapt, fiecare pereche de miri reprezintă un întreg deosebit, unic și original. Așa devine și scenariul pe care-l facem și, respectiv, așa devine și nunta lor!

Pentru o nuntă memorabilă, e nevoie întâi de toate de zâmbetul și energia pozitivă a mirelui și a miresei, ei sunt imaginea nunții, toată lumea care îi iubește cu adevărat, nu se uită la sala de ceremonii, la muzicanți sau la băutură, ci se uită la ochii tinerilor și e foarte important ca aceștia să strălucească de fericiră, împlinire și dragoste, fiindcă da, dragostea este laitmotivul întregului eveniment.

Am obișnuița de a le spune tinerilor, înainte de nuntă, să zâmbească mereu, fiindcă asta este cartea de vizită a sărbătorii lor, să se cuprindă, să se uite des unul la celălalt, astfel încat lumea să se molipsească de dragostea și pasiunea dintre ei. Asta e necesar de la miri, dar de la echipa de creație și aici mă găsesc și eu, în rol de moderatoare, care trebuie să le creez nișa asta, nucleul ăsta în care lor să le rămâna doar să savureze un eveniment bine punctat și coordonat!

14089049_542324939283938_3903776084451557604_n

Ce obiceiuri sunt promovate în prezent şi la ce se renunţă prioritar?

O solicitare sporită din partea tinerilor rămâne nunta cu elemente tradiționale și nunta cu toate tradițiile moldovenești, iar asta mă face să mă simt mândră.

Prima întrebare pe care le-o adresez este „ce fel de nuntă vă doriți: tradițională, modernă sau combinată?!”  Raspunsul lor îmi aduce mândrie: nu prea am nunți la care să se renunțe definitiv la întreaga listă de tradiții, iar dacă și se renunță, ele țin dea

Te rugăm să laşi câteva recomandări pentru persoanele care, la fel ca şi tine, se văd prezentând evenimente.

14202700_543854075797691_1047333439933798194_nAm avut câțiva mentori înainte să mă aventurez în prezentarea evenimentelor private și fiecare mi-a spus câte ceva, ceva care îmi e drept punct de reper în activitatea mea de moderatoare:

Doina, poți prezenta concerte, învață să faci din nunta pe care o vei prezenta – un adevărat spectacol, dar să nu uiți, nu tu ești vedeta serii, ci MIRELE, MIREASA, NAȘII ȘI SOCRII MARI ȘI MICI, iată ei trebuie să fie aduși în prim plan, nu tu să ieși în evidență, tu doar sa ghidezi, sfătui, recomanzi, supraveghezi și să organizezi așa cum a fost dorința și visul lor!

Asta e valabil și la radio, tu ești o companie a ascultătorilor, o voce care îi alimentează cu energie pozitivă, care îi ghidează și-i informează, nu manipulează, ci informează corect, echidistant și corespunzător adevărului. Pentru a face asta, e nevoie de etică în egală măsură cu dorință și dedicație, dicție și vorbire care se perfecționează continuu, dar și de un motor care să emane emoții prin voce și cuvinte, iar cuvântul potrivit în locul și momentul potrivit reprezintă o armă puternică!

Ce secrete ascunde frumuseţea Doinei Danielean? Cum reuşeşti să te menții într-o formă atât de bună?

13510801_520224238160675_2866037532881086765_nFrumusețea bunicii mele și în special a mamei mele, iată ce ascunde „frumusețea Doinei Danielean”. Sunt norocoasa care a moștenit genele, calitățile și abilitățile rădăcinilor: mama, bunica și bunicul meu, care era muzicantul și vorbitorul satului…

Zâmbesc mereu când regăsesc în interviuri că secretele de frumusețe ale unor femei se ascund în salonul de SPA, pe care îl frecventează regulat. Eu pun în prim-plan genele care vin de la părinți și apoi felul cum ai grijă de ce ai moștenit!

Fac sport, mănânc ceea ce-mi place, dar țin cont de cantități. Uneori mă mai „otrăvesc” cu câte ceva, dar o fac destul de conștient, curele de detoxifiere îmi sunt cu ceaiuri naturale. Beau apă atunci când îmi e sete și să știți, se adună acei 2 litri necesari zilnic. Iubesc escapadele prin păduri și fac des plimbări lungi, dar și foarte agitate. Fac plimbări energice cu fiul meu în parc, vara ne plimbăm cu picioarele desculțe prin iarbă.

Cea mai esențială recomandare pentru toți este să zâmbească mereu: în trafic, la plimbare, când sunt la masă ori pe stradă, la evenimente și peste tot, fiindcă, dragi oameni, noi am uitat să zâmbim, noi mereu încruntați și triști suntem, dar fericirea stă în lucruri mici, chiar și într-un simplu și câteodată plin de griji și nevoi, zâmbet! Când auziți vocea mea la radio, să știți, eu  și când vorbesc, tot zâmbesc!

Foto: Moderatoarea Doina Danielean