Abordarea unui stil sănătos de viață a devenit un trend, a mânca sănătos este o decizie în favoarea stării de bine a organismului, iar alteori e o decizie luată pentru că „așa e la modă”. Am decis să facem claritate în stilurile de alimentație care se bucură de o mare popularitate în rândurile societății și să-ți spunem ce însemnă veganismul, vegetarismul sau semi-vegetarismul. 

Potrivit nutritionistulmeu.ro, o statistică realizată de Vegetarian Research Group în 2013 arată în SUA sunt 7,3 milioane de vegetarieni. În Brazilia, 15.2 milioane de persoane se consideră vegetariene, adică 8% din populație. În UK, 12% din populație este vegetariană, iar procentul ajunge la 20% în rândul tinerilor (16-24 de ani). În India, sunt peste 360 de milioane de vegetarieni, adică 40% din populație.

Dieta vegetariană

Societatea Vegetariană (UK) definește vegetarianismul ca fiind o dietă bazată pe cereale, leguminoase, fructe cu coaja lemnoasă, semințe, legume, fructe, ciuperci, alge, drojdie, și/sau alte alimente care nu provin de la animale (ex.: sare), și poate include lactate, ouă, miere. Dieta vegetariană nu include carne, peste, fructe de mare, insecte, produse animale secundare (gelatină, clei de peste, cheag, untură).

Societatea Vegetariană recunoaște 4 tipuri de vegetarieni: vegan (strict vegetarian), ovo-vegetarian (mănâncă ouă, dar nu lactate), lacto-vegetarian (mănâncă lactate, dar nu ouă), lacto-ovo-vegetarian (mănâncă ouă și lactate).

Dieta Vegană

Societatea Vegană Americană, pe de altă parte, spune că a fi vegan este un stil de viață, o filozofie, nu doar o dietă. Un vegan nu poartă haine sau încălțăminte făcute din piele sau blană de animale și nu utilizează produse cosmetice care pot avea urme de origine animală sau care au fost testate pe animale. Un vegan este preocupat de protecția animalelor și a mediului.

Din punct de vedere alimentar, a fi vegan este același lucru cu a fi strict vegetarian. Însă veganii nu consideră stilul lor de viață este o forma de vegetarianism și se poziționează separat. ”Vegetarian” poate fi un termen relativ vag, pentru are subcategorii în funcție de lactate și ouă. În plus, există vegetarieni stricți care poartă curea de piele și folosesc produse cosmetice care au fost testate pe animale.

Așadar, diferență dintre a fi vegan și a fi vegetarian este mai degrabă filozofică. Un vegetarian are că motivație principală sănătatea, iar un vegan alege o dietă bazată pe plante din considerente etice.

Tipuri de vegetarianism

Înafară de cele 4 categorii enumerate mai sus, putem adăuga sub umbrela veganismului: fructarian și raw-vegan. Un fructarian consumă fructe în sensul botanic al acestora (se dezvoltă dintr-o floare și au semințe), ceea ce include în dieta lor alimente : roșii, castraveți, dovlecei, vinete, mazăre. Dieta raw-vegană diferă de cea vegană prin faptul alimentele se consumă crude, neprelucrate termic sau prelucrate sub temperaturi de 45 de grade (după această temperatura se distrug enzimele).

Conceptul de semi-vegetarian include următoarele variante: pesco-vegetarian, polo-vegetarian, polo-pesco-vegetarian, flexi-vegetarian. Acestea nu sunt acceptate de Societatea Vegetariană, pentru includ în dieta unul sau mai multe tipuri de carne. O alternativă la aceste denumiri elimină termenul ”vegetarian”: pescatarian, polotarian, polo-pescatarian, flexitarian.