Creativitatea designerilor nu are hotare. Bunăoară, artista braziliană Adriana Bertini confecționează de deja ceva timp rochii exclusive din prezervative noi, cu termenul de valabilitate expirat. Cu ce scop a început Adriana să promoveze în masă prezervativele, aflați mai jos.

Are 43 de ani, adoră designul și este o activistă socială. Adriana Bertini a început să confecționeze rochii de mireasă din prezervative expirate pentru a promova sexul protejat și a molipsirea cu HIV.

V-ați gândit că nimeni n-a luat-o în serioS? Ei bine, rochiile create de Adriana sunt expuse, acum la Conferința Internațională privind SIDA, care are loc la Melbourne.

Deși sunt extrem de ciudate și pot provoca dezgust, rochiile din latex sunt prevăzute pentru a fi purtate pe podium de modele adevărate. Adriana, însă, are o altă intenție: de a le expune pur și simplu: ”Nu fac rochii pentru a fi purtate, ci pentru a traduce ceea ce simt”, declară entuziasta.

Rochiile create în exclusivitate de brazilianca Bertini fac parte din proiectul ”Condom Couture”, care are drept scop schimbarea percepției despre SIDA și contracepție în întreaga lume. 

În cadrul proiectului, Adriana organizează ateliere de lucru pentru studenți în Brazilia, pentru a le arăta exact cum să taie, coloreze și coase produsele din latex în rochii, dar și pentru a doscuta despre cum prezervativele pot preveni răspândirea virusului HIV.

„Prezervativele trebuie să fie atât de necesare ca o pereche de blugi și ca o dragoste mare. Vreau ca arta mea să le amintească oamenilor să se protejeze de HIV atunci când fac sex”, declară autoarea. Ceea ce a motivat-o pe artistă să înceapă acest proiect tabu a fost o pierdere personală: ”Am pierdut unele persoane dragi din cauza SIDA și acest lucru mă deranjează foarte mult, dar, de asemenea, mă stimulează să promovez prevenirea apariției HIV”, mai mărturisește Adriana.

Miile de prezervative asociate cu sârguință de Adriana în creațiile sale, sunt tăiate cu ajutorul a 40 de tehnici diferite de decupare. Numărul maxim de prezervative utilizate pentru o rochie din proiectul ”Condom Couture” este de 80 000, spune creatoarea. 

Autoarea recunoaște că reacțiile oamenilor la creațiile sale sunt dintre cele mai diverse. Majoritatea dintre ei însă chicotesc, râd și se rușinează de ceea ce văd.

Până în prezent, rochiile Adrianei au călătorit în multe destinații ale lumii: de la New York și Brazilia, până la Shanghai și Portugalia.

Foto: Fiona Hamilton