A trecut mai bine de o săptămână de la Festivalul „IA MANIA” și de la concursul din acest an al tinerilor designeri, „MÂNDRIA” - o ocazie unică să aflăm talentul nedescoperit, care creștea chiar sub ochii noștri. Învingătoarea din acest an a concursului este o fată care și-a denumit brandul de creație vestimentară - „MUNCA”, o curajoasă fată întoarsă nu demult de la București. Mihaela Stoica a avut-o alături, în timpul defilării, și pe jumătatea sa de suflet, sora Valeria Stoica - modelul care le-a inspirat și anul trecut pe fetele de la Soulmates să învingă. Ce poartă Mihaela în suflet acum, aflați în interviul de mai jos.

A trecut mai bine de o săptămână de la Festivalul „IA MANIA” și de la concursul din acest an al tinerilor designeri, „MÂNDRIA” – o ocazie unică să aflăm talentul nedescoperit, care creștea chiar sub ochii noștri. Învingătoarea din acest an a concursului este o fată care și-a denumit brandul de creație vestimentară – „MUNCA”, o curajoasă fată întoarsă nu demult de la București. Mihaela Stoica a avut-o alături, în timpul defilării, și pe jumătatea sa de suflet, sora Valeria Stoica – modelul care le-a inspirat și anul trecut pe fetele de la Soulmates să învingă. Ce poartă Mihaela în suflet acum, aflați în interviul de mai jos. 

Creația vestimentară este ceea ce ai ales să faci în viață. Cum ai descoperit această atracție?

Designul vestimentar nu este o atracție pentru mine, este rezultatul  pasiunii mele pentru artă și frumos, pentru cărțile și filmele românești, pentru muzeu și teatru… un mod de a impărtăși toate aceste experiețe și impresii, care pe mine, personal, m-au marcat. Un mod de a spune, de a exprima ceva, de a povesti ceva, o pasiune devenită o sursă de existență și atât, nimic mai mult.

Gata cu studiile la București? Ai revenit definitive acasă? Cum ai decis să participi la „MÂNDRIA”?

Am aflat despre concursul „MÂNDRIA” anul trecut, urmărind dezvoltarea fetelor de la Soulmates. Mi s-a părut foarte interesant și m-a bucurat foarte mult că au loc astfel concursuri la noi în Moldova. Am rămas chiar uimită văzînd că e ceva pe bune și foarte serios.

Eram pe pragul de a-mi finaliza studiile și, recunosc, nu prea aveam idee ce să fac, încotro s-o apuc, cu ce să încep, iar concursul „MÂNDRIA” în acel moment era, pentru mine, așa un vis frumos și o speranță că se poate și la noi. Când a venit momentul să mă înscriu la concurs, aveam dubii și atunci sora mea, Valeria, a preluat controlul și a insistat să mă înscriu în acest concurs.

534403_392172884259305_436764303_n

Mihaela, povestește-ne despre colecția „ACASĂ”. Ce sursă de inspirație are, câte articole conține, ce motive, stofe și cromatică ai abordat, care e mesajul pe care îl transmite aceasta?

Participarea la concursul „MÂNDRIA” m-a „adus” acasă, o întoarcere foarte binevenită și absolut necesară.

MUNCA la colecție a început în Muzeul Țăranului Român din București, extraordinar prin structura sa, care m-a ajutat, sa înțeleg că portul popular românesc este mult mai mult decât ornamete și culori și niciodată expirat… este un mod subtil de a ne povesti despre un mod de viață, despre niște valori, idei , scopuri, rosturi  pe care noi le-am uitat. Și asta se vede în felul cum vorbim, mergem, gândim, privim, mâncăm, ne îmbrăcăm etc… iar  studierea acestuia este absolut necesară pentru a găsi acei vectori de care avem atâta nevoie pentru a putea merge mai departe într-o dinamică nouă, într-un om puțin mai armonizat, care înțelege ce-nseamnă rațiune și suflet și știe cât de importante sunt pentru noi, pentru viața noastră, împreună, nu separate!

Plimbându-mă prin muzeu, fascinată de armonia și profunzimea obiectelor din jur, vii și puternice, pline de sens, în care funcția și forma erau într-un acord perfect, fară materie în plus. Obiecte MUNCITE, pline de FAST, noțiune ce nu se suprapune cu cea de bogăție, lux, pentru că în timpurile vechi, fastul se obținea dintr-o bucată de cârpă de bumbac subțire, dintr-o țesătură de in sau de cânepă, din raporturi cromatice bine alese și din ritmuri… mă întrebam… ce ne scapă, unde greșim, ce nu ne ajunge de am ajuns atât de depersonalizați…Astfel, colecția „ACASĂ” a început să prindă contur.

11742805_866303243449132_8398349600021637406_n

Unde se află casa ta adevărată și cine te așteaptă acolo de fiecare dată? Cine sunt oamenii care au dat viață unor surori atât de talentate?

Pentru mine ACASĂ este la Nisporeni, acolo unde am crescut, copilărit, unde mă asteaptă mama și tata.

Cine au fost modelele care au defilat pentru colecția ta? Sora ta,Valeria Stoica, este un adevărat talisman!

Modelele care mi-au prezentat colecția sunt niște fete geniale și le-am ales pentru firea si personalitațile lor atât de diferite…

11692500_415652008630095_4494347349453404054_n

Odată întoarsă în Moldova, ce „fenomene” fashion ai sesizat? Încotro se îndreaptă esteticul nostru?

Sincer, nu prea am simțul acesta al sesizării în ceea ce privește „fenomenele” fashion… și nici nu vreau să-l am, văd doar ceea ce mă interesează.

Care consideri că sunt cele mai mari dureri ale tinerilor designeri, în special basarabeni?

Nu știu…dar probabil nu va dura mult și voi afla.

Ce înseamnă, pentru tine, victoria la un concurs ca „MÂNDRIA” și spre ce proiecte se îndreaptă inima ta acum?

Aș vrea să răspund ce înseamnă pentru mine în general concursul „MÂNDRIA”, pentru că m-a marcat nu doar la final, ci de la bun început, din momentul în care m-am înscris, m-a marcat frumos și în cel mai potrivit moment, atunci când aveam nevoie, mare nevoie de un „ȘUT”, că eu curaj nu aveam…

11745529_866320693447387_3175407820360679345_n

Foto: Teo Voinovan PhotographyKlumea, Arhiva Personală