În spațiul public a apărut o notificare falsă despre răspândirea de coronavirus în România, însă mesajul a ajuns să fie transmis și în R. Moldova, notează AGORA.md. Mai mulți martori au transmis redacției noastre capturi de ecran cu mesajul diseminat pe diferite platforme de mesagerie. Între timp, postarea a fost combătută de Ministerul Sănătății din România, care a calificat-o drept un fals.

Primul fals al postării constă în afirmația că împotriva coronavirusului nu există leac. Pe 22 februarie, autoritățile chineze au anunțat că un număr de 20.659 de pacienți, care fuseseră infectați cu noul coronavirus, au fost externați din spitalele din țară. În același timp, numărul de decese, în aceeași țară, e de puțin peste 2.600.

Autorii mesajului fals susțin că pentru a te proteja de coronavirus ar fi suficient să-ți ții gâtul umed, adică să bei apă.

„Metoda de prevenire este să vă mențineți gâtul umed, nu lăsați gâtul să se usuce nici o clipă. Astfel, nu vă țineți setea, deoarece odată ce membrana din gât vă va fi uscată, virusul vă va invada în corp în decurs de 10 minute”, se arată în mesajul fals.

Afirmația nu are nicio bază științifică. Medicii recomandă spălatul pe mâini cu o soluție de mâini pe bază de alcool (dezinfectant) sau cu săpun, ceea ce ucide virusul, dacă acesta se află pe mâini.

În mesajul fals se mai arată că micuții ar fi predispuși îmbolnăvirii, însă datele oficiale arată că copiii sunt mai puțin afectați de noul coronavirus. În urma rapoartelor ce au fost transmise de autoritățile medicale, se poate observa că în cazul copiilor de nouă ani nu există nici un deces, iar rata mortalității la persoanele cu vârsta de până la 39 de ani este doar de 0,2%

Autoritățile din R. Moldova recomandă să ne protejăm de coronavirusul de tip nou conform atenționărilor Organizației Mondiale a Sănătății.

Medicii afirmă că oamenii se pot infecta cu COVID-19 de la alte persoane care au virusul. Boala se poate răspândi de la o persoană la alta prin picături mici nazale sau din gură, care sunt răspândite atunci când o persoană cu COVID-19 tușește sau expiră. Aceste picături aterizează pe obiecte și suprafețe din jurul persoanei. Alte persoane pot să contracteze COVID-19 atingând aceste obiecte sau suprafețe, apoi atingându-și ochii, nasul sau gura. Oamenii pot, de asemenea, să contracteze COVID-19 dacă respiră picături de la o persoană cu COVID-19 care tușește sau expiră picături. Acesta este motivul pentru care este important să fie păstrată distanța de mai mult de un metru de la o persoană bolnavă.

Întreaga listă de recomandări ale Agenției Naționale de Sănătate Publică poate fi citită aici.

Sursa: AGORA

Distribuie articolul: