Sezonul de plajă este în plină desfășurare! Cu toții ne dorim un bronz perfect, însă trebuie să fim conștienți că razele soarelui reprezintă cei mai mari dușmani ai pielii, Mai mult, expunerea directă în orele de vârf la soare duce la Cancer Mamar. Doctor Valeriu Cucieru, specialist oncolog-mamolog, spulberă mai multe mituri legate de cancerul mamar și ne dă idei cum ne-am putea proteja eficient de radiațiile ultraviolete.

Examinați-vă cu regularitate

„În aproximativ 70-80% din cazuri, pacientele descoperă singure modificările la nivelul sânului. Autoexaminarea se efectuează corect la minim o săptămână după menstruație sau cu o săptămână înainte de următorul ciclu menstrual.”

Medicul Cucieru Valeriu, explică cum se face autoexaminarea corect: „Se efectuează în fața oglinzii. La examenul vizual trebuie să se observe dacă sunt diferențe de formă, mărime sau contur a glandelor mamare, retracția mameloanelor, modificări ale pielii (protuberanță, încrețitură, înroșire, erupții, eczemă). Acestea servesc ca un semn de alarmă și necesită consultația imediată a medicului”.

Peste 2 milioane de femei din întreaga lume s-au îmbolnăvit de cancer de sân în ultimul an. Cauzele apariției cancerului reprezintă una din problemele medico-sociale prioritare în întreaga lume, inclusiv în Republica Moldova: „Cancerul mamar în ultimii ani este în permanență creștere. În 2019 se așteaptă creșterea cu aproximativ 7%. Cu părere de rău, în fiecare an, avem tot mai multe paciente diagnosticate cu cancer mamar”, a spus medicul în cadrul seminarului despre sănătatea glandelor mamare organizat de „Mămica Alăptează”.

Un alt factor care provoacă apariția cancerului mamar ar fi stresul.

„Printre factorii care provoacă cancerul mamar putem trece: consumul abuziv de alcool , alimentația incorectă, obezitatea, fumatul, și Stresul – o problemă a secolului XXI, fiecare a treia pacientă diagnosticată cu cancer mamar, menționează că în trecut a avut un stres foarte puternic”, subliniază medicul.

Mituri despre Cancerul Mamar

Ceea ce am auzit în popor, de la vecini, de la cunoștințe, ar putea să nu fie chiar „adevăr”. Nu credeți zvonurilor, ci doctorilor! Pentru a ne lămuri nițel pe unele basme care circulă în societate despre cancerul mamar, l-am rugat să ne răspundă la câteva întrebări pe doctorul mamolog-oncolog Cucieru Valeriu:

Este cancerul mamar contagios?

Nu există cancer contagios, nu se transmite cancerul.

Mamografia poate cauza apariția cancerului mamar?

S-a demonstrat că doza anuală de radiere nu este periculoasă. Dacă se face în fiecare lună, atunci într-o oarecare măsură este rău.

Cancerul de sân este în mare parte moștenit genetic?

Se transmite doar predispoziția, răspunsul este nu. Doar 5 până la 10% dintre cazuri sunt cauzate de un defect al genelor BRCA1 și BRCA2.

Bărbații pot face Cancer Mamar?

Ei nu au țesut mamar, la ei se numește glandă pectorală, rudimentară, atrofiată, care în unele situații se hitroplazează, din cauza unei dereglări hormonale, ciroză, bărbații cu hipertensiune arterială, și multe alte cauze care ulterior se transformă în cancer mamar, deci răspunsul este Da. Cel mai timpuriu caz, l-am întâlnit la un băiat de 14 ani, care s-a confirmat a fi cancer mamar.

Antiperspirantele cresc riscul de Cancer mamar?

Nu există nici un studiu concret că antiperspirantele provoacă cancerul mamar sau nu.

Femeile cu sânii mari sunt mai predispuse pentru Cancer mamar?

Nu contează mărimea sânului. Acesta nu este un factor care predispune apariția cancerului.

Durerea în sâni este asociată cu Cancerul Mamar?

Cancerul în stadiu unul, doi nu provoacă durere, în vreo 5% cazuri de cancer mamar este asociat de durere, doar în stadiile trei, patru, când deja infiltrează fie pielea, fie mușchii, atunci poate provoca durere.

Biopsiile favorizează răspândirea cancerului în corp? Nu!

Sutienele cu sârmă cresc riscul cancerului de sân?

Da, din cauza sârmei, mai mult se referă la sânii de mărimea trei în sus, atunci când cadranul superior lateral se apasă. Problema este în alegerea sutienului, nu trebuie să fie supus unei traume, luați sârma și apăsați în deget și țineți vreo 10 secunde și o să primiți răspunsul… Statistica spune că mai mult cancer avem în cadranul superior lateral, 40-50% avem în acea zonă. 

Contraceptivele pot cauza apariția cancerului mamar?

Nu-i nimic rău în a primi contraceptive, dar trebuie să avem profilul hormonal sexual făcut înainte de a lua contraceptive, greșeala frecventă este că nu au făcut testul hormonal. Atunci când avem profilul normal, fără careva modificări, atunci putem alege contraceptivele corecte. Când apelăm la o metodă de contracepție care nu este permisă, atunci sigur va fi dăunătoare.

Alăptarea poate reduce riscul de cancer de sân?

După datele OMS, 1 an de alăptare reduce cu 12% riscul cancerului la sân, pentru mamă.

Expunerea topless la soare crește riscul de cancer mamar?

În general recomand să evitați expunerea directă la razele solare, expunerea prelungită la orele de vârf (12:00-16:00), atunci vorbim despre un risc sporit. Nu doar pentru cancerul mamar, dar în special pentru cancerul de piele, a menționat medicul.

Declarațiile au fost făcute în cadrul seminarului organizat de „Mămica Alăptează”. Următorul seminar organizat de Mămica Alăptează va avea loc 22 iunie, ora 15:00 , cu tema: „RISCURILE CANCERULUI GINECOLOGIC”.

Autor: Lucia Dăscălescu, stagiară