O rețetă simplă de cremă pentru tort, prăjituri, eclere, choux sau macarons, extrem de fină și de aromată. O cremă simplă de vanilie fără gelatină, montată cu mascarpone și frișcă naturală.

Această crema de mascarpone cu vanilie este perfectă pentru desert deosebit.

Ingrediente:

  • 250 ml lapte
  • 3 galbenusuri
  • 200 g zahar tos
  • 40 g amidon alimentar sau 80 g faina
  • miezul de la 1 baton de vanilie sau 2 plicuri zahar vanilat sau 1 lingura extract
  • 200 g frisca naturala min 30% grasime (smantana pentru frisca) rece, de la frigider
  • 250 g mascarpone rece, de la frigider
  • un praf de sare

Preparare:

Primul pas este prepararea cremei de bază, care are nevoie de răcire. Se separă gălbenușurile și se așează într-un castron împreună cu zahărul, un vârf de cuțit de sare și amidonul. Se freacă cu un țel până se omogenizează. Se pune laptele la fiert (într-o cratiță mai încăpătoare) împreună cu păstaia de vanilie despicată, ulterior laptele infuzat se strecoară. Dacă folosiți extract sau zahăr vanilat este indicat să le puneți în mixul de gălbenușuri, nu în lapte.

Când laptele s-a înfierbântat se toarnă în șuviță subțire peste mixul de gălbenuș cu zahăr și amidon și se amestecă totul bine cu țelul. Se răstoarnă conținutul castronului înapoi în oală și se așează la foc mic, fiind amestecat continuu până începe să fiarbă și să se îngroașe. Amidonul fierbe rapid, în doar 2-3 minute. Gustați crema să nu fie făinoasă. Stingeți focul și răsturnați crema într-o tigaie tapetată cu folie alimentară. Se nivelează cu spatula, se acoperă cu folia, lipită direct pe suprafața cremei, se lasă la răcorit, apoi se pune la rece pentru circa 4-6 ore.

Crema de vanilie trebuie să fie foarte rece, scoasă din frigider. La fel și smântâna pentru frișcă și mascarpone. Se bate frișca din smântână naturală, fără adaos de zahăr (are destul crema de vanilie).

În alt castron se așează crema de vanilie îngroșată și se mixează 1 minut ca să redevină cremoasă. Peste ea se adaugă  mai întâi mascarpone și se mixează puțin până se încorporează bine și apoi se adaugă frișca bătută, care se amestecă delicat cu o spatulă. Gata! Cremă este onctuoasă, are ținută, nu necesită gelatină. Are o textură aerată și este extrem de gustoasă.

Sursa

Vezi și: De Anul Nou chinezesc, învățăm să gătim piept de pui cu legume, ca în China! (Video)

Distribuie articolul: