Nu toți părinții se pricep la a face daruri scumpe din punct de vedere spiritual. Majoritatea dintre noi investim bani în jucării, instrumente muzicale, cărți, dulciuri sau haine, în timp ce darul suprem, pentru un copil, este dragostea sua înțelepciunea. În căutarea unui cadou pentru fiica sa, Harry Browne i-a lăsat copilei un mesaj cu adevărul suprem al vieții. „A Gift for My Daughter” (Un cadou pentru fiica mea) a fost scris la 25 decembrie 1966, însă e atât de actual!

„În curând va fi Crăciunul, iar eu mă confrunt din nou aceeași problemă:  nu știu ce să-ți dăruiesc. Știu că îți trezesc interes multe lucruri: cărțile, jocurile, rochiile. Mi se pare că știu ce să-ți ofer. Este un adevăr simplu, dar care nu mi s-a deschis din start. Dacă vei înțelege asta, viața ta va deveni de câteva ori mai bună decât este acum. Nu va trebui să te ciocnești cu probleme care îi deranjează pe alți oameni, care nu au știut niciodată aceste lucruri.

Este simplu. Nimeni nu-ți este dator cu nimic. Ce înseamnă acest lucru?

Cum poate fi importantă o convingere atât de simplă? S-ar părea că acest adevăr nu contează pentru tine, însă fii sigură că îți va schimba viața. Nimeni nu trăiește pentru tine, copila mea. Pentru că tu ești tu și nimeni altcineva. Fiecare om trăiește pentru sine, pentru propria fericire. Cu cât mai devreme vei înțelege acest lucru, cu atât mai repede vei scăpa de așteptărea că cineva te poate face fericită.

Asta înseamnă că nimeni nu este dator să te iubească. Și dacă te iubește cineva, asta se întâmplă pentru că ai în tine ceva special, ce face fericit pe acel cineva. Încearcă să înțelegi în ce constă acest detaliu special și amplifică-l, pentru ca să fii iubită și mai mult. Dacă oamenii fac ceva pentru tine, este pentru că ei vor acest lucru. Asta se întâmplă pentru că cineva vrea să-ți facă pe plac și nu pentru că e dator să facă asta pur și simplu.

Asta înseamnă că nimeni nu este dator să te respecte. Nu toți oamenii vor fi buni cu tine. Imediat de cum vei înțelege că oamenii nu sunt datori să fie buni cu tine, vei învăța să ocolești acei oameni, care sunt în stare să te rănească. Nici tu, la rându-ți, nu le ești datoare cu nimic.

Repet: nimeni nu-ți datorează nimic

Trebuie să devii mai bună doar pentru tine. Astfel, ceilalți oameni vor tinde spre tine, își vor dori să te susțină și să-și împărtășească gândurile cu tine. Alți oameni nu vor vrea să fie alături de tine și nu se va întâmpla din cauza ta. Char dacă se întâmplă, ai grijă să alegi relațiile care te interesează în special pe tine. Nu-ți asuma probleme străine.

Atunci când înțelegi că respectul și iubirea celor din jur trebuie să fie meritate mai întâi, nu vei aștepta lucruri imposibile și nu vie fi dezamăgită. Oamenii nu sunt datori să-și împărtășească cu tine nici gândurile și nici emoțiile. Dacă ei fac asta, înseamnă că ai meritat. Te poți mândri cu dragostea pe care o primești, respectul prietenilor tăi și cu tot ce ai câștigat până acum. Nu accepta aceste lucruri ca pe niște datorii, pentru că astfel poți pierde tot ce ai. Nu sunt ale tale, trebuie să le meriți.

Iată experiența mea:

De parcă mi-ar fi căzut o piatră de pe umeri atunci când am înțeles că nimeni nu-mi datorează nimic. Până atunci, nu știam despre acest lucru și pierdeam eforturile în vânt, fără ca să obțin ceea ce-mi doresc. Nimeni nu trebuie să mă respecte pur și simplu, să-mi fie prieten și să mă dezvolte pur și simplu. Toate relațiile mele au câștigat grație acestui lucru, am învățat să fiu cu acei oameni, cu care vreau să fiu și am început să fac doar ceea ce vreau să fac.

Această convingere mi-a adus prietenie, parteneri de afaceri, oameni dragi, clienți potențiali. Acest adevăr îmi amintește mereu că pot primi tot ce-mi doresc doar dacă reușesc să-l ating pe un alt om. Trebuie să înțeleg ce simte, ce este important pentru el, ce vrea el. Doar atunci pot înțelege dacă vreau sau nu să-mi leg viața cu acest om.

Nu e atât de ușor să spun în câteva cuvinte ceea ce am învățat într-atâția ani. Dar eu cred că tu vei citi acest mesaj la fiecare Crăciun și sensul lui îți va deveni din ce în ce mai clar.

Sper că așa va fi, pentru că asta e ceea ce trebuie să înțelegi cât se poate de curând: nimeni nu-ți este dator cu nimic!”

Sursa: Harry Browne

Distribuie articolul: