Câteva luni de-a rândul, tânărul designer Marina Donțu n-a pus geană peste geană, de dragul frumoasei colecții pe care o pregătea pentru concursul „MÂNDRIA”, din cadrul festivalului IA MANIA. Nopțile nedormite și concentrate asupra broderiilor au ajutat-o să imortalizeze un veritabil „Joc al Macilor” pe cele 5 ținute din colecție, afișate cu mândrie de către modele. Am fost curioși să aflăm de la Marina de ce a optat pentru asemenea cromatică și motive florale, ce reprezintă ținuta purtată de cântăreața Elena Javelea pe podium, dar și care sunt atributele feminității, din ținuta unei femei.

Câteva luni de-a rândul, tânărul designer Marina Donțu n-a pus geană peste geană, de dragul frumoasei colecții pe care o pregătea pentru concursul „MÂNDRIA”, din cadrul festivalului IA MANIA. Nopțile nedormite și concentrate asupra broderiilor au ajutat-o să imortalizeze un veritabil „Joc al Macilor” pe cele 5 ținute din colecție, afișate cu mândrie de către modele. Am fost curioși să aflăm de la Marina de ce a optat pentru asemenea cromatică și motive florale, ce reprezintă ținuta purtată de cântăreața Elena Javelea pe podium, dar și care sunt atributele feminității, din ținuta unei femei.

Marina, povestiți-ne despre decizia de a vă înscrie la concursul MÂNDRIA. A fost o participare de debut, în calitate de tânăr designer? Ați studiat anume acest domeniu?

Am absolvit Academia de Muzica Teatru și Arte Plastice în 2013. A fost participarea de debut a însăși colecției „Jocul macilor’’, nu primul meu debut în calitate de designer. De la bun început mi-am dorit foarte mult să particip la concursul „Mândria’’ din cadrul Festivalului Ia Mania, fiindcă a fost o șansă unică. Eram foarte entuziasmată când m-am înscris la „Mândria”, gata de lucru, cu idei noi în cap, care doream să le aplic cât mai curând. În timp ce lucram la colecție și după prezentare deja, am trăit niște emoții extrem de pozitive. Este o promovare, experiență artistică ce pune în valoare un concept, o idee. Mereu am admirat stilul etno, care, pe parcursul timpului, se dezvolta în unul modern, mai ales că abordează ceva tradițional, aproape sufletului.

11667437_421546701368895_8669976150199883832_n

Câte piese conține colecția și cât de mult timp v-a luat ca să munciți la ele? De ce ați abordat anume cromatica alb-negru?

Colecția „Jocul macilor” conține 5 piese. Am abordat cromatica alb-negru, deoarece sunt niște culori neutre, pot fi combinate cu orice culoare fără a pune în pericol calitatea raportului cromatic. Și nu în ultimul rând fiindcă aceste două culori au fost combinația perfectă cu sursa mea de inspirație: macii, care au fost puși în valoare dat fiind faptul că au fost accentul principal. Am muncit timp de 3 luni la colecție; de când am aflat că sunt acceptată. A fost și greu, și obositor, dar am facut totul din plăcere și îmi plăcea rezultatul ce ieșea la final.

Ce simbolizează macii pentru Marina Donțu? De ce ați abordat anume acest motiv floral?

Pentru mine, macii în primul rând simbolizează frumusețea, gingășia, puritatea. Este floarea asociată cu dragostea pasională. De la bun început am știut că dacă voi fi acceptată la acest concurs, sursa mea de inspirație vor fi macii roșii, eu având o admirație aparte pentru ei, după care i-am scos în evidență prin broderiile mele, combinându-i cu stilul etno, stilul portului nostru național. Am creat un joc al macilor pe vestiment, de unde și vine denumirea colecției „Jocul Macilor”.

11223479_421546698035562_4097206097049422911_n

Cine sunt modelele pe care le-ați ales pentru podiumul de la MÂNDRIA?

Au fost în primul rând niște modele profesioniste, la care am mai apelat și în afara acestui concurs și pot spune că rochițele mele sau combinat perfect cu frumusețea, feminitatea și silueta lor. Le spun un mare mulțumesc fetelor nu numai pentru că au defilat pentru mine, ci și pentru susținerea lor.

Dezvăluiți-ne mai multe detalii despre ținuta prezentată de Elena Javelea.

De la bun început, cerințele concursului au fost cele de a avea ca și model o vedetă pentru a prezenta o piesă din colecția noastră. Am ales-o pe Elena Javelea – o fată talentată, cu energie pozitivă și foarte carismatică. Rochia purtată de ea a fost una mai specială și diferită prin culoare, de celelalte modele. Este alcătuită din 2 piese: fustă și bluză. Am folosit aici plasă, ață colorată și, în cea mai mare parte, mărgele de sticlă, ornamentele fiind alcătuite din flori de mac și levănțică. Element și accesoriu final a fost coronița din maci și levănțică. Elena, cu ținuta aceasta albă, florată și colorată, s-a privit ca un accent și ca o zână superbă, caracteristică verilor.

11052452_421543951369170_3045312531403775086_n

Ce elemente considerați că subliniază cel mai mult feminitatea la ținuta vestimentară a unei femei?

Deși nu îți dai seama, felul în care te prezinți în fața lumii, vorbește despre tine mai mult decât ai crede. Părerea mea este că o femeie e feminină atunci când nu este vulgară, poate fi îmbrăcată foarte simplu, dar cu gust ori cu un anumit accent, aici poate fi vorba de: colier, cercei, brâu, brățară, geanta ori pantofii frumos asortați.

Ideea este să avem piese vestimentare din mai multe categorii, pe care să le mixăm cât mai creativ. Stilul personal nu înseamnă plictiseală. Atât pentru noi, cât și pentru cei din jur, moda ultimilor ani a dărâmat multe bariere și a deschis noi teritorii. Combinații de culori și de forme, ceea ce înainte poate era considerat tabu, acum reprezintă ceva normal.

Până la urmă, trebuie să fii tu însuți, să ai stilul tău, să nu-ți fie frică sa experimentezi și la sigur că feminitatea în vestiment nu trebuie să dispară niciodată, asta fiind regula de baza a sexului frumos.

page

Cum vă simțiți după participarea la un asemena concurs și ce proiecte fashion urmăriți să realizați?

Pot spune că am lucrat zi și noapte la colecție și practic nu eram liberă deloc, eram foartă încărcată, iar broderiile îmi luau foarte mult timp și îmi făceam griji să nu reușesc, dar până la urmă, m-am încadrat în aceste luni. Acum, după concurs, simt că ceva nu-mi ajunge, îmi lipsesc nopțile nedormite și lucrul continuu.

Oricum mă simt împlinită și mândră de mine, de rezultatul final și de colecția pe care am creat-o cu multă dragoste și sârguință. Sunt gata pentru orice proiect/concurs fashion, nu mă voi opri, am de gând să mă dezvolt, să cresc și să-mi creez un brand al meu.Voi lucra mai departe asupra carierei mele, fiindcă mereu există loc pentru mai multă munca și pentru mai multe creații frumoase.

Cine sunt oamenii care v-au ajutat și cărora le sunteți foarte recunoscătoare acum?

Un mare mulțumesc celor ce m-au ajutat, m-au susținut și mi-au fost alături, părinților, fraților și prietenului meu, pentru sprijinul și încurajarea lui, ce mi-a fost de mare folos.

Mulțumesc echipei Klumea pentru acceptarea în concurs, a fost o experiență și șansă frumoasă, pe care sper să o mai repet.

11039880_421543944702504_8444750373466992179_n

Aveți un vis legat de pasiunea dumneavoastră?

Pasiunea este un indicator al talentului. Dacă ești talentat într-un domeniu, ești și pasionat. Sigur, visul meu este legat de pasiunea mea. De fiecare dată când ești apreciată, luată în seamă și participi la diferite concursuri-proiecte, tinzi spre mai mult, spre un vis. Desigur, foarte mult contează, pentru promovare, și felul în care te afirmi. Îmi doresc să fiu acceptată și în calitate de brand în spatele căruia stă o persoană ce elaborează creații și vestimente inedite și unice.

Care considerați că sunt cele mai mari nevoi și dificultăți ale tinerilor designeri din Republica Moldova?

Avem foarte mulți designeri talentați, iar majoritatea din ei rămân în umbră. Poate că nu sunt luați în seamă pur și simplu, nu este apreciată munca și efortul depus de ei. La fel, mulți nu au posibilitatea de a se afirma și promova pe piața internațională.

Mulțumim, Marina. Mult succes!

Foto: Embroidery by Marina Dontu

Distribuie articolul: