Deținătoarea medaliilor de aur, argint și bronz pentru cremele inventate și brevetate din cadrul numeroaselor expoziții internaționale, Marina Bătrânu ne-a împărtășit câteva dintre secretele frumuseții naturale, pure și firești a tenului.

Sezonul estival este încheiat, calendaristic vorbind, dar grijile pentru tenul și pielea noastră nu contenesc niciun minut. După expunerea la soare, pericolele la care se supune pielea noastră nu s-au epuizat. Despre remediile naturiste ce ne vin în ajutor pentru diverse situații de deterioare a pielii, cum și cu ce produse îngrijim tenul , ne-a vorbit Dna Marina Bătrânu, cosmetolog, titulară a mai multor brevete de invenție în materie de produse cosmetice.

Am fost la plaje și am savurat din plin căldura soarelui, dar cum facem față arsurilor căpătate și petelor pigmentare?

Petele pigmentare trebuie prevenite, nu tratate. Acestea nu dispar atât de ușor, însă pot fi prevenite dacă avem grijă să hidratăm corespunzător tenul. Pe lângă produsele destinate protecției feței, trebuie să avem mare grijă de produsele de îngrijire a pielii pleoapelor, buzelor, decolteului. Pielea decolteului este supusă în mai mare măsură arsurilor decât oricare alte porținuni ale corpului. Ar trebui să alterăm linia decolteului pentru a nu expune prea mult aceeași parte la acțiunile razele soarelui.

Tipurile de pigmentare a pielii sunt diverse. Petele ce apar în urma expunerii la soare, dar și cele de vârstă, nu dispar, cu părere de rău. Pentru a observa careva rezultate în lupta cu petele de pigmentare, dar și cu oricare alte probleme aletenului, trebuie în primul rând se ne înarmăm cu multă răbdare.

Pigmentarea tenului este un fapt inevitabil, la o anumită vârstă, orice femeie se va pomeni cu pete pe tenu, și nu doar. Pentru a amâna cât mai mult acest lucru, trebuie să îngrijim foarte atent tenul și decolteul. Pielea trebuie hidratată continuu. Nu e corect să aplicăm măștile doar pe față. Decolteul trebuie îngrijit la fel de atent ca și tenul feței.

DSC_0077Mască hidratantă: 

Un castravete ras amestecat cu un gălbenuș de ou și o lingură de amidon – este cea mai bună mască de hidratare a tenului. Se poate castravetele cu pepene galben, care este un înălbitor natural. Mai adăugați și o lingură de brânză de vaci. Țineți masca pe față și decolteu timp de 30 min, Masca se poate aplica și în fiecare zi. Rezultatele le veți remarca peste o săptămână.

Petele pigmentare de vârstă nu se mai îndepărtează. Trebuie doar să ne împăcăm cu prezența acestora. Tratamentele agresive pot oferi un efect local doar.

După plajă femeile apelează la serviciile saloanelor cosmetologice unde pot beneficia de un șir de tratamente bune și eficiente. Un singur tratament împotriva căruia sunt categoric este peeling-ul. Acest tratament este unul foarte garesiv, nu-l recomand nimănui, indiferent de vârstă, și nici nu-l practic.

Chiar de e toamnă și pantalonii scurți își iau locul pe rafturile din garderobă, femeile nu contenesc să-și îngrijească corpul. Epilarea este una dintre cele mai solicitate proceduri de înfrumusețare. Opinia Dnei Bătrânu față de aceste proceduri este demnă de atenție:

Mie îmi plac toate procedurile de epilare, și sugaring-ul, și epilarea cu ață, cu excepția epilării cu laser. Această procedură presupune un impuls de curent, care deschide foliculul, iar acesta așa și rămâne după ce este îndepărtat firul de păr. Nu-mi place acest efect asupra pielii. Mai ales că această procedură poate lăsa și arsuri pe piele. Un remediu în tratarea arsurilor ar fi iarăși, răbdarea și produsul minune – chefirul.

Dacă amestecați chefirul cu puțin amidon, veți ajuta mult pielea la regenerare și exfoliere gingașă.  Nu trebuie să omitem crema nutritivă, grasă și naturală. Nu aș palica alte substanțe chimice, care deseori intră în componența cremelor, pe pielea deja deteriorată. Dacă pacientul vrea să aplice un ulei, ar fi bine ca acesta să fie încorporat într-o cremă naturală. Crema lucrează ca un conductor pentru ulei. Uleiul în forma pură nu își exercită efectul deplin fără un conductor corespunzător.

Consider că cele mai bune remedeii naturale sunt la noi în grădină. Aș pune untul de cocos sau cacao, shea pe același piedestal cu uleiul de floarea soarelui, toate au același efect asupra pielii noastre.

DSC_0071Trusa de îngrijire a tenului arată diferit în viziunea dnei Bătrânu

Nu-mi place faptul că tot mai multe femei și adolescente folosesc produse de curățare a tenului care distrug stratul protector al pielii, o supra-curăță. După aceste proceduri de curățare, pe pielea neprotejată  se așează o mulțime de particole de praf, care duc la noi probleme de ten.

Sunt o mulțime de alternative acestor produse de curățare ca săpunurile naturale din grâu, mesteacăn, care au efecte anti-inflamatoare. Sau le puteți înlocui cu apa de ovăz : se ia o lingură de fulgi de ovăz și se toarnă apă clocotită deasupra. Se lasă peste noapte. Dimineața spălați-vă cu această apă pentru un plus de sănătate și frumusețe pentru piele.

E bine să curățim fața cu produsele corecte, naturale. Tuturor pacientelor mele le recomand cel mai bun produs de curățare a feței – gălbenușul de ou sau chefirul.

De dimineață recomand pacientelor să se spele cu lapte acru sau chefir. Acesta curăță în profunzime și micșorează porii.

Produsele pentru îngrijirea pielii din jurul ochilor și cele anti-rid sunt bune, dar după 30 ani. Nu-mi place că tot mai multe domnișoare folosesc aceste feluri de produse prea devreme.

Din ritualul de îngrijire a tenului nu trebuie să lipsească crema de noapte, care e corect să fie aplicată pe pielea umedă.

Pe timp de toamnă nu uităm de cremele hidratante și cu factor de protecție solară.

DSC_0067Să nu credeți că doar femeilor le place să fie răsfățate cu un masaj și produse marca Marina Bătrânu:

Vin și bărbați la mine, soții pacientelor mele (râde).

Cred că este unicul specialist în domeniu care ține atât de mult la fiecare borcănaș cu cremă. Nu-i place să știe că o cremă de-a dumneaei se prăfuiește pe un raft într-un magazin, de aceea fiecare produs eliberat este personalizat la cel mai înalt nivel și unic de felul său. Nu și-a văzut niciodată cosmeticile produse pe linie largă. Cremele Maria Bătrânu sunt eliberate doar de sub mâna meșterului, și doar în mâna posesoarei, care poate fi sigură că produsul aplicat își va face efectul așteptat în cel mai scurt termen.