Mariana Lozovanu se poate declara o femeie împlinită - doar că nu acasă. De mai bine de 7 ani își făurește un viitor alături de familia sa peste ocean, iar despre viața și poporul american povestește mereu cu foarte mult entuziasm. Tot la inițiativa ei, în 2014, a fost creată Comunității moldovenilor din Phoenix, Arizona, SUA, a cărei președintă este. Am descusut-o despre cum să te simți acasă, chiar dacă nu ești în patria ta și despre cum a devenit agent imobiliar cu acte în regulă în Statele Unite.

Mariana, cum ai ajuns în SUA, tu și familia ta? E un vis pentru toți, practic… tu ce emoții ai trăit, pășind pentru prima oară acolo?

Am ajuns în SUA datorită soțului meu Alexandru, care a câștigat loteria vizelor împreună cu cel mai bun prieten al nostru Nicu. A fost un vis al meu că să ajung acolo unde pot să practic pasiunea mea la cote maxime și să vorbesc limba engleză. Era acest vis trecut în lista pe care o aveam afișată pe ușa dulapului din dormitorul nostru de la Lozova, Strășeni. Am trăit emoții unice, pășind prima data pe tărâmul american au fost unice. Îmi amintesc în detalii perioada noastră de adaptare. O altă planetă, așa cum o descriam unora, cu oameni zâmbitori, calmi, senini…

mariana 6

Crezi că se întâmplau altfel lucrurile în viața ta, în familia ta, dacă nu erați acolo? Construiești asemenea scenarii?

Cu siguranță, rămași acasă, nu se schimbau prea multe. În SUA ne permitem să avem propria casă și alte conforturi care ne fac fericiți. Nu ne lipsește nimic, doar cei dragi de acasă, de care ne alinam dorul prin skype. Mă simt fericită când îi știu pe toți sănătoși.

Ce v-a oferit vouă SUA din ceea ce vă lipsea acasă? Duceți dorul a ceva din Moldova?

Un salariu decent și asta cred că spune multe. Inițial vroiam să adunăm niște bani pentru a ne întoarce și a ne construi în viitor în Moldova. Foarte curând, confortul și viața de aici a decis de la sine. Elementarele stații pentru schimbarea  bebelușilor, camere amenajate pentru mamele care alăptează în magazine, centre educaționale în magazine unde poți lasă copiii până termini de făcut cumpărăturile chiar fac diferența. Nu mai zic acum despre tratamentul față de client la bancă, respectul și întâmpinarea cu zâmbet – lucruri pe care le găseai cu greu acum patru ani în țara noastră. Aici orice poate fi pus în practică ușor: deschiderea unui business se face online, completând actele de rigoare – fără a sta în rând ore întregi sau să aștepți o vorbă bună de la un cumătru; toți sunt egali, regula e pentru toți și dacă o respecți trăiești liniștit și faci ceea ce-ți place.

mariana 3

O comunitate de moldoveni… cum a venit ideea creării și ce activități faceți împreună?

M-a inspirat doamna Ala Mîndîcanu, președinta asociației moldovenilor din Quebec, Canada – ea m-a ghidat și apelez pentru un sfat în domeniu oricând. Dânsa a fost decanul facultății de Jurnalism de la ULIM, facultate pe care am absolvit-o și unde am avut mare noroc să întâlnesc oameni ca ea. Reuniți pentru a sărbători de Paști, în 2014, am decis crearea comunității, care să ne adune mereu, să ne țină uniți și să ne ajute copiii să nu uite limba română, la care ținem foarte mult. Am înregistrat oficial comunitatea și acum putem organiza evenimente tradiționale, culturale, sociale, de caritate pentru comunitatea vorbitoare de limbă română, pentru a-i ajuta să se integreze mai ușor în societate. Cu orice ocazie organizăm activități unde vorbim română, mâncăm bucate tradiționale, practicăm obiceiurile de acasă, îmbrăcăm straie naționale și ne simțim că acasă, deși suntem departe.

mariana 4

Știu că ești agent imobiliar acolo. Spune-ne despre această activitate, ce îți oferă ea deosebit? Ce trebuie să știe neapărat un agent imobiliar? Sunt lucruri valabile oriunde, sau totuși fiecare bordei cu obiceiul său, vorba românească?

mariana 7Da. Am obținut licență de agent imobiliar acum 5 ani, după susținerea a două examene destul de serioase, la nivel federal și altul pentru statul Arizona. Am o pasiune de a comunica mult cu oamenii și mi-am zis că o casă e unul din cele mai de preț lucruri pe care le procură omul în această viață – e minunat să fii parte din acest proces! Am știut că o să prind ușor toate detaliile, cunoscând engleză bine, deci mi-am propus doar să fac oamenii fericiți, iar mulțumirea o citesc în testimonialele clienților.

Procesul cumpărării unei care aici este bine definit și durează în medie 30 de zile după care cumpărătorul poate primi cheia locuinței dorite, moment care îmi place enorm și în care am și eu emoții mari la fel că și cumpărătorul. Îl asist și intermediez orice relație necesară în acest timp: cu banca, notarul, agent imobiliar, compania care face inspecția și compania care se ocupă de evaluare. Mă implic foarte mult și pun mult suflet, deoarece știu că e un proces stresant – încerc să-l fac cât mai ușor posibil prin comunicare eficientă.

Cum reușești să convingi tu un client să ia anume casa pe care tu i-o propui?

De obicei nu conving pe nimeni, dimpotrivă – le ascult părerea și încerc să le arăt opțiuni care includ cel mai bine doleanțele lor. Clientul simte atunci când găsește casa potrivită, fiecare reacționează în mod diferit, dar sigur. Recent am avut un cumpărător care mi-a spus: „Când o să vezi că sar în sus, să știi că aceea va fi locuința care îmi place” – așa a și fost (râde).

mariana 2

Iei în calcul să revii cu familia ta în Moldova și cum se vede de departe țara și tot ce se întâmplă aici?

Niciodată nu zic niciodată și mi-ar plăcea să revin acasă, unde sunt părinții dragi, iubitele mele surori, nașii, rudele, prietenii… Aș pune în practică tot ce am avut de învățat și experimentat în SUA . Sunt tare bucuroasă când lumea îmi recunoaște țara. Recent m-am angajat la compania „GoDaddy”, cea mai mare platformă cloud din lume dedicată micului business cu mai mult de 16 milioane de clienți în întreagă lume și mai mult de 70 de milioane de nume de domenii aflate în administrare. „GoDaddy” este locul unde oamenii vin pentru a valorifica ideea lor, a-și construi un site web profesional, a atrage clienți și a gestiona activitatea lor. Am fost tare plăcut surprinsă când colegii din echipa de design mi-au zis că au prieteni din Moldova.

Vezi aici ce avem de învățat de la americani și ce încearcă Mariana Lozovanu să le spună și transmită lor despre țara noastră

Foto: Arhivă de familie